Kneipp-Kindergarten in Walting | © Vadim Kretschmer
INTERIEUR

Als een vis in het water

Spetten, spatten, plonzen, plenzen: de kinderen zijn helemaal door het dolle heen als ze water zien. Bij de bouw van de nieuwe Kneipp-kleuterschool in de Opper-Beierse gemeente Walting waren ook de Fischer Rüdenauer Architekten helemaal in hun element. Ze ontwierpen een systeem dat de gezonde ontwikkeling van kinderen bevordert en ondersteunt op basis van de vijf pijlers van Sebastian Kneipp.

Kneipp-Kindergarten in Walting | © Vadim Kretschmer
Kneipp-Kindergarten in Walting | © Vadim Kretschmer
Kneipp-Kindergarten in Walting | © Vadim Kretschmer
Kneipp-Kindergarten in Walting | © Vadim Kretschmer

Gemeenschap bouwt kleuterschool. Tot zover niets bijzonders. Het is natuurlijk wel heel bijzonder dat een kleine stad met 2500 inwoners in Opper-Beieren (Duitsland) daarvoor een internationale architectuurwedstrijd organiseert in plaats van gewoon een onbezield functioneel gebouw op dit terrein neer te zetten. De Katholieke Kerkstichting in Walting heeft dan ook een buitengewone kleuterschool: net zoals zijn uit de voegen gebarsten voorganger is het nieuwe Kneipp-kinderhuis St. Johannes volledig georganiseerd volgens de ideeën van de Beierse ‘waterpaus’ Sebastian Kneipp. De kleintjes leren bewuster om te gaan met hun gezondheid aan de hand van de vijf pijlers water, beweging, voeding, planten en maatschappelijke orde. Fischer Rüdenauer Architekten uit Stuttgart diende een ontwerp in die volledig in lijn ligt met deze bedoeling en veroverde zo het hart van de kinderen en verzorgers.

Kader

Zonder omhulsel kunnen we niets met het water, dan glipt het door onze vingers. In lijn met die gedachte heeft het team rond Oliver Fischer en Arne Rüdenauer een kader voor de kleuterschool ontworpen. Een zelfbewust geheel van gebouwen rond de binnenplaats wordt omgeven door een helling. Het huis voor kinderen beschikt over een groot plein vooraan voor een vlotte bereikbaarheid. Dit grenst direct aan de bushalte, zodat de kinderen zelfstandig het gebouw in kunnen. De planners hadden als voornaamste doel om het geheel zo goed mogelijk aan te sluiten op en in te passen in de stedenbouwkundige situatie. De nieuwbouw vormt samen met de school ernaast en het sportveld een opleidingscampus. Het gelijkvloerse gebouw herbergt ook een crèche voor de allerkleinsten, een gemeenschapszaal en een polyvalente ruimte. De drie kenmerkende kubussen van de groepsruimtes vormen het silhouet en zijn ook terug te vinden in het logo van het kinderhuis. Net zoals water, het basiselement van het Kneipp-concept. De waterpartijen, houten loopbruggen en speelplekken op de binnenplaats zijn vanuit elk deel van het gebouw op de begane grond te bereiken.

Hout

Het gebouw zelf staat symbool voor een tweede belangrijk element: hout! Het ecologisch materiaal is zowel in de binnen- als buitenruimte op grote schaal aanwezig. Een coating met ADLER Lignovit Lasur in de kleur Naturgrau en aansluitend met ADLER Lignovit Platin in de kleur Pyritgrau verleent de vurenhouten gevel een ingetogen, natuurlijke look. Binnen zorgen lichte houtelementen voor een warme, gemoedelijke sfeer: de met Lignovit Interior UV 100 door ADLER veredelde Lignotrend-akoestische wandpanelen uit zilverspar, de akoestische plafonds van Ladenburger of de door Schreinerei Klocker ook met Lignovit Interior UV 100 tegen donkerder worden beschermde wand- en deuroppervlakken uit sparrenhout en zilverden. Grote erkers laten veel licht binnen in het gebouw en bieden tegelijkertijd een boeiend uitzicht. Schreinerei Blüml heeft de hout-aluminium vensters met ADLER Aquawood TIG HighRes geïmpregneerd en met Aquawood Natureffekt van ADLER gelakt om het gebruikte eikenhout natuurlijk te laten ogen, maar toch optimaal te beschermen. Dankzij de robuuste, aangenaam aanvoelende materialen en de hoge energiestandaard van het gebouw krijgen de kinderen geen splinters of koude voeten, zelfs niet als ze op blote voeten lopen. Dit laatste een door Sebastian Kneipp geliefkoosde activiteit die dan ook wordt aangemoedigd. Geen wonder dat de kinderen zich helemaal op hun gemak voelen in hun nieuwe onderkomen!

© by adler-lacke.com