© Treppenbau.ch AG
MEUBEL

De charme van trappen

U kunt niet zomaar de lift richting succes nemen. U moet de trap nemen. Dat geldt niet alleen voor een gymnasium dat meer ruimte nodig heeft, maar ook voor een privéwoning waar de trap als prestigieus interieurelement fungeert. In tegenstelling tot bij een lift, waar het volstaat om op een knop te drukken, moeten we een trap ook echt stap voor stap opklimmen en afdalen. Het bouwen van een trap vraagt dan ook om echt vakmanschap. De firma Treppenbau.ch AG uit Toggenburg, kanton St. Gallen leverde een trap voor twee wel heel bijzondere projecten.

© Treppenbau.ch AG
© Treppenbau.ch AG
© Treppenbau.ch AG
© Treppenbau.ch AG
© Treppenbau.ch AG

Trappen die tot denken aanzetten

De leerlingen van de Kantonsschule Küsnacht zetten het op een lopen zodra de bel voor de middagpauze weerklinkt. Het aantal zitplaatsen in de refter is nu eenmaal beperkt. Tenminste, tot voor kort. Er werd intussen immers een galerijvloer boven het toegangsgebied geïnstalleerd – met een bijbehorende trap. 'De constructie moest eenvoudig blijven, maar met bepaalde details leerlingen wel tot denken aanzetten', verduidelijkt Marie-Claude Bétrix van het architectenbureau Bétrix & Consolascio uit Zürich. Daarom heeft de trappenbouwer bepaalde statische verbindingen op de galerijvloer bewust zichtbaar gelaten. Met als resultaat een ellipsvormige trap met vrij uit de binnenleuning uitkragende treden. 'De trap is uitnodigend en de studenten zijn nieuwsgierig naar de bovenverdieping, bovendien zorgen de 'zwevende' treden voor een unieke ervaring, aldus Daniel Kern, directeur van Treppenbau.ch. De elliptische gebogen binnenleuning was een hele uitdaging voor de architect en zijn team. De daarin verborgen ingefreesde stalen onderdelen staan in voor de stabiliteit van de treden. De gehele belasting van de trap wordt via deze leuning op de vloer en het plafond overgebracht. Qua vormgeving werd gekozen voor licht, massief essenhout zonder bruine kern om de trap duidelijk te onderscheiden van de donkere eikenhouten vloer op het gelijkvloers. Voor het behoud van dit uiterlijk werden alle onderdelen afgewerkt met Legno-Öl Weiß van ADLER, dat met zijn antislipklasse R10 bij uitstek geschikt is voor trappen en onstuimige leerlingen.

Uniek stuk voor privégebruik

Daniel Kern was altijd al fan van ADLER Legno-Öl en aarzelde dan ook niet om ook de buitengewone eikenhouten trap voor die hij voor een eengezinswoning vervaardigde hiermee te behandelen. De structurele eisen, het karakter van de ruimte en de persoonlijke ideeën van de eigenaar liggen aan de basis van het ontwerp dat AD Architektur Design Gmbh Zürich voor deze vrijstaande centrale draaitrap uitdacht. 'De klant vroeg om een lichte, unieke trap die de ingang een onmiskenbaar karakter zou verlenen', verduidelijkt Daniel Kern. "De leuningen zijn vervaardigd in acrylglas om het gewicht te beperken. Op die manier kon de ophanging aan het bordes tot een minimum worden beperkt. De vervaardiging van dit unieke stuk met transparante leuningen en het naar boven toe gebogen wrongstuk uit massief eikenhout was zelfs voor ons iets heel bijzonders'. Vakmanschap en knowhow liggen aan de basis van deze zeven meter lange centrale boom, omdat het vanwege zijn grootte niet met CNC kon worden geproduceerd, maar met traditioneel timmergereedschap moest worden vervaardigd. Er was echt wel sprake van millimeterwerk, de door CAM vervaardigde onderdelen van de borstwering moesten immers op de trap passen. De bijzondere statica en vormgeving van de trap hadden ook invloed op het oppervlak. 'Het was voordelig om het oppervlak te oliën omdat de langsvoeg van de langsligger bij de montage statisch moest worden verlijmd', aldus Kern. Zo kon de overtollige lijm gemakkelijk worden afgeschuurd en kon het oppervlak worden geolied zonder restanten achter te laten. Het resultaat: een feilloos kunstwerk in al zijn facetten, met een hart en ziel, in plaats van bandwerk.

www.treppenbau.ch

© by adler-lacke.com