© Schreyer David
Houtbouw en gevels

Sieraad van hoogwaardig hout

Voor een echt sieraad heb je beide nodig: Briljante ideeën en een hoogwaardige uitvoering. In Bodenheim bij Mainz vonden de ideeën van de architect en het vakmanschap van de timmerman elkaar in bijzondere perfectie en harmonie. Geen wonder - het stel heeft tenslotte een eigen huis ontworpen.

© Schreyer David
© Schreyer David
© Schreyer David
© Schreyer David
© Schreyer David

"Het is niet altijd eenvoudig om esthetische en functionele aspecten met elkaar te verenigen", schrijven Katrin en Thomas Mainzer op hun website. Zij is architect, hij is timmerman en de twee weten als geen ander dat het moeilijk is om elk aspect van het ontwerpen onder één dak te brengen. Ze hebben echter bewezen dat het kan. En hoe! Het duo, dat niet alleen privé verenigd is maar ook het bedrijf MZER heeft opgezet, heeft voor zichzelf een thuis gecreëerd dat alle facetten van de designkunst weerspiegelt. Als een juweel. Een zwart juweel. Want zo noemt de familie Mainzer hun schat - dankzij de donker gebeitste houten gevel.

Contrasten

Voor de opvallende gevel werden geborstelde lariksplanken in verschillende lengtes en breedtes bijna willekeurig verticaal gemonteerd en, na het aanbrengen van een grondlak ADLER Pullex Imprägnier-Grund, afgewerkt met ADLER Pullex Plus-Lasur in de kleur NCS 9000 N. Afhankelijk van de lichtinval lijkt de gevel nu, na enkele jaren, afwisselend intens zwart en elegant zwartgrijs. Die kleuren komen ook terug aan de binnenkant en op het aluminium frame van de Josko-vensters. Ook binnen zijn de ramen van geborsteld sparrenhout op de bovenverdieping in het zwart, natuurlijk met een coating van ADLER, die speciaal voor Josko is gemaakt en niet meer leverbaar is. In scherp contrast hiermee zijn de witgelakte binnendeuren. Deze zijn ook van Josko & ADLER en zitten volledig verzonken in de muren, zonder kozijnen.

Eikenhout

Een ander contrast van kleur en materiaal is te zien op de begane grond: voor de voordeur, de vensters en een kamerdeur die van de vloer tot het plafond reikt, werd gebruik gemaakt van geborsteld, geolied eikenhout. Ook allemaal van Josko, waarvoor MZER optreedt als verkooppartner in de regio. Ook hier leverde ADLER de perfect passende grond- en aflak. Hout en zwart zijn de verbindende elementen tussen de verdiepingen in de vorm van een trap van massief koraal eiken met prachtige goudkleurige nerven en een balustrade, die fijntjes omhoog loopt naar een kleine overloop.

Duidelijkheid

Het doordachte ontwerp en de heldere lijnen worden aangevuld door talrijke hoogwaardige elementen die Thomas Mainzer en zijn team in hun eigen ateliers hebben vervaardigd: wandkasten en opbergsystemen, gecoat met PUR Ecofill Wit, Pigmopur in Wit en PUR Antiscratch HQ. Evenals de in het pand geïntegreerde keuken, inclusief een op maat gemaakt meubel voor de inbouwapparatuur met een zilverachtig reflecterend, diepzwart glazen oppervlak, dat werd gecreëerd met gebruikmaking van een speciale glascoating (Pigmopur RAL 9005 met Pigmofix G). Gezien de indrukwekkende, sfeervolle combinatie van kleuren en materialen is het geen wonder dat Katrin en Thomas Mainzer hun klanten ook graag rondleiden in hun eigen huis: een indrukwekkend voorbeeld van hoe ideeën en uitvoering prima samen kunnen gaan en kunnen uitmonden in een prachtig sieraad!

© by adler-lacke.com