Houtbouw en gevels

Wild woud

Terug naar de roots: het in 2014 opgerichte Nationaal Park Zwarte Woud moet opnieuw een oerbos worden. Het is de bedoeling dat de natuur zich vrij kan ontwikkelen met zo min mogelijk menselijke tussenkomst. Ongestoord en ongebreideld. Er is zelfs plaats voor omgevallen bomen. Op de bosgrond worden de takken en schors overwoekerd door mos en schimmels: doodhout creëert leefgebied! Deze grondgedachte ligt ook aan de basis van het nieuwe bezoekersinformatiecentrum van Sturm und Wartzeck Architekten: de delen van het gebouw lijken op boomstammen die kriskras, dwars en over elkaar in het bos liggen.

Het lijkt allemaal eenvoudig en willekeurig, maar er schuilt een hele planning achter. Het was immers – uiteraard – de bedoeling om het bos van het omliggende nationale park zoveel mogelijk te beschermen. De oude bestaande bomen werden behouden, en de bouwblokken werden er mooi tussen geplaatst en geïntegreerd. De bouwwerken werden altijd uitgevoerd met de grootste zorg voor de natuur. En ook de gebruikte materialen waren milieuvriendelijk en duurzaam. Bovendien werd vooral hout van lokale bomen gebruikt – stabiel beukenhout, zilverspar voor constructiedelen en de interieurbouw, en sparrenhout uit het Zwarte Woud voor de dakspaangevel. Dat brengt ons bij het bijzonderste element van het ontwerp: alle gebouwen zijn versierd met houten schubben in zilverkleur. ‘De zilvergrijze dakspanen reproduceren de kleur en textuur van de geschilde dennenstammen’, verduidelijken Jörg Sturm en Susanne Wartzeck van Sturm & Wartzeck Architekten, die de wedstrijd wonnen met hun natuurlijke ontwerp.

Schubben

Dankzij dit organische oppervlak gaat het gebouw perfect op in het omliggende bos. Het team van het Schindelzentrum Allgäu gebruikte een ‘geheim wapen’ voor dit resultaat – Pullex Silverwood van ADLER. ‘De dakspanen werden ondergedompeld in een 50:50-mengsel in de kleuren Silber en Kleurloos – voor een unieke, bewust gekozen onregelmatige look’, legt Simon Hummel van het Schindelzentrum uit. Na lang discussiëren besloot het planningsteam uiteindelijk om het oppervlak te behandelen met de houtbeschermingslazuur van ADLER om de kwaliteit ervan te behouden. Het ultieme bewijs dat voorvergrijzing ook een eigen look kan uitstralen: niet uniform, maar in verschillende graden van verwering. Uitermate levendig!

Boswandeling

Over levendig gesproken: het bezoekerscentrum biedt gasten niet alleen de mogelijkheid om de verschillende ‘verdiepingen’ van het dieren- en plantenrijk van het bos van dichtbij en vanuit verschillende perspectieven te bekijken, maar ook om ze echt te ervaren. Kijkluiken en panoramavensters zorgen voor spannende uitzichten en inzichten, een open skywalk leidt in alle weersomstandigheden naar een licht hellende uitkijktoren, waarvan het platform hoog in de boomtoppen uitsteekt en een prachtig uitzicht rondom biedt. Bovendien werd de ‘laatste overblijvende boomstam’ bekleed met dakspanen van Alaska-ceder, eveneens veredeld met Pullex Silverwood. Hoewel het horizontale legpatroon hier door een verticaal legpatroon wordt doorbroken, krijgen we op die manier toch een consistente uitstraling. ZÜBLIN Timber nam het uitdagende hout- en houtstaalbouwwerk op zich volgens de plannen van structureel ingenieur schlaich bergermann partner sbp gmbh als hoofdaannemer, met de steun van ADLER-klanten Holzbau Schaible en Zimmerei Hansmann. De gebruikte elementen van kruislagenhout van zilverspar worden beschermd door ADLER Lignovit Primo en ADLER Lignovit Lasur in de kleur Weide.

Sporen zoeken

In de binnenruimtes kunnen bezoekers wandelen, hun ogen de kost geven, eten, winkelen of in een permanente tentoonstelling het spoor van het bos en zijn bewoners volgen. Ook het interieur wordt gedomineerd door één materiaal: hout in zijn mooiste kleuren – veredeld met ADLER! Het karakter van de tand- en groefplanken van lokale zilverspar, gebruikt voor de binnenbekleding, werd door de firma Häussermann behouden en in de verf gezet met een zeer speciale coating: de watergedragen lak ADLER Bluefin Multilux Softmatt werd hiertoe gekleurd met een vleugje ADLER Aqua-Tint in licht Tabak-Grau. De inbouwmeubels werden door de schrijnwerkerij Kalmbach met ADLER Aqua-Soft CFB en een vleugje ADLER Aqua-Tint heel licht wit gekleurd. En de hout-aluminium vensters van de firma Kehrel zijn natuurlijk, maar toch buitengewoon dankzij ADLER Aquawood Natureffekt in de kleur Paris. Het resultaat is dan ook geheel in lijn met het motto van het eerste en tot nu toe enige nationale park in Baden-Württemberg: ‘Een tikje wilder!’

© by adler-lacke.com