ADLER: UV-bescherming voor zichtbare houten oppervlakken in de binnenruimte

Hout is het bouwmateriaal van het verleden, het heden en de toekomst: de duurzame, milieuvriendelijke en stevig in de traditie verankerde grondstof heeft zich al duizenden jaren lang bewezen en is nu klaar voor nieuwe architectonische hoogstandjes.
2 jun. 2022

Van de 24 verdiepingen tellende hoogbouw tot de hangbrug, van de uitkijktoren tot het afvalverwerkingscentrum, van de villawijk tot het wooncomplex – dit hypermoderne bouwmateriaal leent zich voor elk gebouw. Steeds meer architecten en planners maken enthousiast gebruik van sparrenhout, lariks, zilverspar en soortgelijke houtsoorten. En zij die op hout vertrouwen, laten dat ook duidelijk zien: de meeste houtconstructies pronken met zichtbare houten oppervlakken in de binnenruimte. Geen wonder: de lichte, warme wanden en plafonds van het natuurlijke materiaal zorgen voor een comfortabele leefomgeving. Ze zijn huiselijk en gezellig, maar tegelijkertijd ook elegant, gereserveerd en stijlvol. Houten oppervlakken in de binnenruimte moeten echter ook op de juiste manier worden beschermd om de gemoedelijke sfeer op de lange termijn te behouden: Lignovit Interior UV 100 van ADLER benadrukt de karakteristieke schoonheid van het hout en beschermt het tegen vergeling en verdonkering!

Karakter verlenen

Zodra hout wordt blootgesteld aan licht, worden houtcomponenten – vooral lignine – afgebroken. Hierdoor verandert de kleur. Dit ongewenste effect kan alleen door een geschikte oppervlaktebehandeling worden vermeden. ADLER heeft daarom speciaal voor naaldhout in de binnenruimte Lignovit Interieur UV 100 ontwikkeld. Aan het lazuur op waterbasis zijn speciale lichtbestendigheidsmiddelen toegevoegd, die de UV-straling absorberen en de houtcomponent lignine stabiliseren: het matte, transparante lazuur zorgt voor een blijvend mooi oppervlak.

Bescherming en design

Deze oppervlaktebescherming is gewoonweg onmisbaar, vooral in moderne gebouwen met heldere, daglichtovergoten kamers en grote vensteroppervlakken. Veel fabrikanten van houtcomponenten veredelen de zichtbare houtoppervlakken daarom al af fabriek met ADLER Lignovit Interior UV 100 en verkrijgen zo een extra voordeel: het dunlagige lazuur beschermt het hout ook tegen vocht, vuil en beschadiging tijdens het transport en de montage. Daarnaast kunnen ook verschillende designeffecten worden bereikt: Lignovit Interior UV 100 is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren – van de zachte roomwitte "Mont Blanc" over de natuurlijk lichte "Zugspitz" tot de grijs vervagende "Spok". En natuurlijk is het lazuur, gecertificeerd met het Oostenrijkse milieukeurmerk, vrij van chemische houtverduurzamingsmiddelen en dus uitermate geschikt voor gebruik in de binnenruimte: dankzij het hoge ademende vermogen creëert het een gezond binnenklimaat!

ADLER – Door onze aderen stroomt verf

Met 670 medewerkers is ADLER de toonaangevende fabrikant van lakken, verven en houtverduurzamingsmiddelen in Oostenrijk. Het familiebedrijf werd in 1934 opgericht door Johann Berghofer en is vandaag in handen van de derde generatie onder leiding van Andrea Berghofer. Elk jaar verlaat 22.000 ton lak de fabriek in Schwaz naar klanten in meer dan 30 landen over de hele wereld. ADLER heeft verkoopkantoren in Duitsland, Italië, Polen, Nederland, Zwitserland, Tsjechië en Slowakije; de ADLER-Werk Lackfabrik in Schwaz/Tirol (A) is de enige productielocatie. ADLER is als één van de eerste bedrijven in zijn branche 100 % klimaatneutraal sinds 2018. ADLER heeft zijn ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt door een groot aantal maatregelen. ADLER compenseert onvermijdelijke restemissies door erkende klimaatbeschermingscertificaten en draagt zo bij aan de financiering van nieuwe klimaatbeschermingsprojecten.

© by adler-lacke.com