Duurzaamheid maakt deel uit van ons bedrijfs-DNA.

Al bijna twee jaar is ADLER, de grootste Oostenrijkse verfproducent, een van de eerste bedrijven in zijn branche die 100% klimaatneutraal is. Tijd voor een tussentijdse evaluatie: wat was het antwoord op deze stap? Welke duurzaamheidsmaatregelen heeft ADLER sindsdien genomen? En welke plannen zijn er voor de toekomst?
9 aug. 2019

Klimaatneutraal ondernemen

'Milieubescherming en duurzaamheid maken deel uit van ons bedrijfs-DNA', aldus ADLER-directeur Andrea Berghofer. Of het nu gaat om verantwoord gebruik van energie en hulpbronnen, het vermijden van emissies en afval of onderzoek naar milieuvriendelijke producten: ecologisch denken en handelen heeft bij de Tiroolse lakfabriek altijd een hoge prioriteit gehad. Het was dus een logische stap om het werk van ADLER 100% klimaatneutraal te maken – en de respons was over het geheel genomen positief. 'We hebben van alle kanten veel positieve feedback gekregen over deze stap, zoals van onze klanten, leveranciers, medewerkers en ook de media' , aldus een verheugde Claudia M. Berghofer, hoofd van ADLER bedrijfscommunicatie.

Milieuvriendelijke producten

Maar klimaatneutraliteit is slechts een van de vele bouwstenen. 'Duurzaamheid is een centraal onderdeel van de bedrijfsstrategie van ADLER, die op alle gebieden van onze activiteiten voelbaar is', benadrukt Andrea Berghofer. Vooral de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling van ADLER houdt zich met dit onderwerp bezig. 'Hernieuwbare en recyclebare grondstoffen zijn de sleutel tot de ontwikkeling van duurzame producten', verduidelijkt dr. Albert Rössler, hoofd van de afdeling. Een mijlpaal was de certificering van verschillende ADLER-producten volgens het 'Cradle to Cradle'-recyclingprincipe. Duurzame productieprocessen, het gebruik van hernieuwbare grondstoffen en de recyclebaarheid zijn de belangrijkste criteria voor dit certificaat, dat werd toegekend aan de Varicolor universele lak voor doe-het-zelvers en de ecologische muurverf Aviva Terra-Naturweiß. En op tal van ADLER-producten prijkt ook het Oostenrijkse ecolabel – sinds kort ook op het houtglazuur voor binnen Lignovit Interior UV 100.

Energiebesparende productie

Deze producten worden vervaardigd volgens bijzonder milieuvriendelijke en energie-efficiënte processen. 'In onze onlangs geopende waterlakfabriek werken we met een innovatieve modulaire productiemethode waarmee we ongeveer 30% energie besparen', licht productiemanager DI Romed Staggl toe. 'Ondanks de stijgende productievolumes willen we het energieverbruik in de toekomst zo laag mogelijk houden en tegelijkertijd werken aan een verdere vermindering van ons afval en onze emissies. ADLER haalt een deel van de gebruikte energie uit zijn eigen fotovoltaïsche systeem, dat in 2018 bijna 250.000 kW/u schone elektriciteit produceerde; de rest wordt uitsluitend in de vorm van groene stroom ingekocht. Ook het wagenpark van ADLER is zo milieuvriendelijk mogelijk: er zijn twee nieuwe vrachtwagens met de laagste emissieklasse aangeschaft en sinds enkele maanden is er zelfs een elektrische auto beschikbaar voor kortere ritten.

Uitgedragen verantwoordelijkheid

Bij ADLER vormen veel individuele maatregelen een groot geheel: van klimaatneutraliteit tot duurzaam inkopen met volledig traceerbare toevoerketens, van energiebesparende verlichtingssystemen tot consequente afvalscheiding. 'Duurzaamheid is voor ons geen modewoord', benadrukt Andrea Berghofer. 'Duurzaamheid betekent voor ons dat we onze verantwoordelijkheid nemen – voor onze planeet, voor het milieu, voor de mensen. En we doen het met volle overtuiging.'

ADLER – Door onze aderen stroomt verf

Met 630 medewerkers is ADLER de toonaangevende fabrikant van lakken, verven en houtverduurzamingsmiddelen in Oostenrijk. Het familiebedrijf werd in 1934 opgericht door Johann Berghofer en is vandaag in handen van de derde generatie onder leiding van Andrea Berghofer. Elk jaar verlaat 21.000 ton lak de fabriek in Schwaz naar klanten in meer dan 30 landen over de hele wereld. ADLER heeft verkoopkantoren in Duitsland, Italië, Polen, Nederland, Zwitserland, Tsjechië en Slowakije; de ADLER-Werk Lackfabrik in Schwaz/Tirol (A) is de enige productielocatie. ADLER is als één van de eerste bedrijven in zijn branche 100 % klimaatneutraal sinds 2018. ADLER heeft zijn ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt door een groot aantal maatregelen. ADLER compenseert onvermijdelijke restemissies door erkende klimaatbeschermingscertificaten en draagt zo bij aan de financiering van nieuwe klimaatbeschermingsprojecten.

© by adler-lacke.com