Geen zorgen met verharders van ADLER

Op 24 augustus 2023 wordt een EU-verordening van kracht die opleiding verplicht stelt voor de verwerking van PUR-verharders met een hoger gehalte aan diisocyanaten dan 0,1%. Maar de klanten van ADLER kunnen opgelucht ademhalen: de Oostenrijkse verffabrikant heeft zijn hele assortiment verharders dusdanig aangepast dat er geen extra opleiding nodig is. Met behoud van dezelfde hoge kwaliteit en met een nog gemakkelijkere verwerking!
24 jul. 2023

Isocyanaten zijn chemische stoffen die nodig zijn voor elke 2K-PUR-lak. Pas als de lak wordt vermengd met de verharder op isocyanaatbasis wordt de gewenste hoogwaardige kwaliteit van het oppervlak verkregen. De monomere diisocyanaten die in de verharder zitten, kunnen echter de huid en luchtwegen irriteren en allergieën veroorzaken. Daarom heeft de EU zeer strenge maximumwaarden vastgesteld voor diisocyanaten en vanaf 24-8-2023 opleiding verplicht gesteld als producten verwerkt worden die deze maximumwaarden overschrijden. Dit kost niet alleen geld, maar vooral ook tijd: elke werknemer moet een cursus van enkele uren volgen, die elke vijf jaar moet worden herhaald. De klanten van ADLER hoeven zich over dit lastige onderwerp geen zorgen te maken: alle PUR-verharders voor oplosmiddelgedragen lakken en alle Aqua-verharders voor watergedragen lakken van ADLER zullen in de toekomst onder de geldende maximumwaarde blijven. Daarom is er ook in de toekomst geen opleiding nodig voor het verwerken van 2K-lakken van ADLER.

Goed voor gezondheid en veiligheid

De garantie dat de klant niet aan de opleidingsvereiste hoeft te voldoen, is te danken aan een vernieuwde receptuur. "De wijziging heeft alleen betrekking op het aandeel diisocyanaat-monomeren in de verharder. De verwerkingseigenschappen van onze verharders blijven onveranderd", benadrukt Mario Bortolotti, ontwikkelingsmanager meubellakken. Dit betekent dat de klanten van ADLER niets zullen merken van de omschakeling; de dosering blijft onveranderd, net als de kwaliteit van het 2K-oppervlak. Tegelijkertijd zorgen de vernieuwde ADLER-verharders voor een betere bescherming van de gezondheid en een hogere veiligheid voor de verwerkers, geheel in lijn met de consequente duurzaamheidsstrategie van de Oostenrijkse verffabrikant. En ADLER heeft zijn klanten nog een leuk extraatje te bieden: sinds kort zijn de verpakkingen voorzien van een uniforme kleurcode: bij de lak kan direct de juiste verharder worden gevonden. En ook de mengverhouding ziet men op het etiket. Dit elimineert vrijwel alle fouten in de verwerking, en maakt het dagelijkse werk voor de klanten van ADLER nog eenvoudiger!

ADLER – Door onze aderen stroomt verf

Met 720 medewerkers is ADLER de toonaangevende fabrikant van lakken, verven en houtverduurzamingsmiddelen in Oostenrijk. Het familiebedrijf werd in 1934 opgericht door Johann Berghofer en is vandaag in handen van de derde generatie onder leiding van Andrea Berghofer. Elk jaar verlaat 21.000 ton lak de fabriek in Schwaz naar klanten in meer dan 30 landen over de hele wereld. ADLER heeft verkoopkantoren in Duitsland, Italië, Polen, Nederland, Zwitserland, Tsjechië en Slowakije; de ADLER-Werk Lackfabrik in Schwaz/Tirol (A) is de enige productielocatie. ADLER is als één van de eerste bedrijven in zijn branche 100 % klimaatneutraal sinds 2018. ADLER heeft zijn ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt door een groot aantal maatregelen. ADLER compenseert onvermijdelijke restemissies door erkende klimaatbeschermingscertificaten en draagt zo bij aan de financiering van nieuwe klimaatbeschermingsprojecten.

© by adler-lacke.com