Handwerk ontmoet hightech

In het Oostenrijkse Mondsee produceert Villeroy & Boch hoogwaardige houten badmeubels: van de beste kwaliteit, rekening houdend met duurzame vereisten en met elegante gelakte oppervlakken van ADLER.
27 jan. 2023

Er zijn veel traditionele bedrijven. Maar een succesverhaal van meer dan 270 jaar, dat komt niet zo vaak voor. Precies 274 jaar geleden werd Villeroy & Boch opgericht. 274 jaar, waarin de fabrikant van keramiek zich heeft ontwikkeld tot een van 's werelds toonaangevende totaalaanbieders voor badkamer en wellness, alsmede dineren en lifestyle. Totaalaanbieder, oftewel: wie een nieuwe badkamer ontwerpt, kan bij Villeroy & Boch niet alleen een wastafel, ligbad of sanitair kopen, maar ook de bijpassende meubels. En alles met de beste design- en productkwaliteit. In het Oostenrijkse Mondsee worden elk jaar ongeveer 50.000 meubelstukken vervaardigd: met ambachtelijke precisie in combinatie met hightech en van hoogwaardige materialen van hout tot de afwerking met de coatings van ADLER.

Traditie en innovatie

Net als het familiebedrijf Villeroy & Boch is ook de bijbehorende meubelfabriek in Mondsee een traditioneel bedrijf: in 1890 opgericht als klassieke meubelmaker in het dorp, in 1972 uitgebreid en sinds 1991 de centrale productielocatie voor badmeubels van Villeroy & Boch. 'De geur van traditie, de geest van de toekomst': trouw aan dit motto werkt men hier met een mix van handmatige en geautomatiseerde processen, die precies in elkaar overgaan. "Op deze manier kunnen we voldoen aan onze hoge kwaliteitseisen en tegelijkertijd efficiënt een zeer complex assortiment met een groot aantal ontwerpen en materialen produceren”, legt Herbert Stabauer uit. De opgeleide meester-timmerman werkt al meer dan 40 jaar bij het bedrijf en is nu als algemeen directeur en bedrijfsleider verantwoordelijk voor de badmeubelproductie van Villeroy & Boch in Mondsee. Hoe deze fijn op elkaar afgestemde combinatie van hand- en machinaal werk eruitziet, wordt duidelijk tijdens een rondleiding door de fabriek: het hanteren van de platen (er liggen meer dan 200 verschillende materialen op voorraad), het snijden en het schuren gebeurt grotendeels met machinekracht. Een robot haalt de platen uit de horizontale opslag en brengt ze naar de volledig geautomatiseerde zaag. Een kantenlijmmachine, een CNC-freesmachine met automatische 68-voudige gereedschapswisselaar en een automatische slijpmachine nemen de verdere stappen in het proces voor hun rekening. Maar soms is ook een bepaalde finesse vereist, dat wat de Duitsers zo mooi het Fingerspitzengefühl noemen: de massief houten kanten worden met de hand geschuurd om een optimale afdekking van de kanten te bereiken wanneer de verf later wordt aangebracht.

Dubbel is beter

Ook bij het coaten gaan automatisering met behulp van moderne systemen en echt, hoogwaardig vakmanschap hand in hand. Het team in de spuitcabine lakt onderdelen met complexe geometrieën of zeer kleine batches. Ook voor de tussenschuurgang is soms handwerk vereist en de getrainde ogen van ervaren medewerkers zijn verantwoordelijk voor de afsluitende kwaliteitscontrole van de gelakte oppervlakken. Daarnaast zorgt een UV-coatinginstallatie met een volledig automatische verfmachine in de kortst mogelijke tijd voor perfecte oppervlakken. De installatie reinigt en deïoniseert eerst de platen en gebruikt vervolgens een 3D-scanner om de geometrie van het werkstuk te berekenen – de voorwaarde voor het optimaal aanbrengen van de laklaag. De pistolen van de verfmachine coaten vervolgens het oppervlak en de kanten met de hoogwaardige watergedragen UV-lak Pigmolux DC van de Oostenrijkse fabrikant ADLER. 'DC' staat voor 'dual cure', de lak wordt namelijk dubbel uitgehard: "Een klassieke verharder enerzijds en UV-straling anderzijds zorgen voor een optimale vernetting van de lak. Dit garandeert snelle doorlooptijden en de bestendigheid, elasticiteit en natte hechting die vooral bij badmeubels belangrijk zijn", legt de salesmanager van ADLER, Christian Schütz, uit. In samenwerking met de technici van ADLER werd de watergedragen UV-lak optimaal afgestemd op de eisen van Villeroy & Boch. "Door de bijzonder fijne structuur van de lak bereikt het oppervlak optimale anti-fingerprint-eigenschappen en een zeer goed opglansgedrag", meldt Schütz.

Rondom duurzaam

Het is niet alleen de kwaliteit van de oppervlakken waardoor de coatings van ADLER Villeroy & Boch hebben overtuigd, maar ook de efficiëntie: "Met Pigmolux DC kunnen we werken met een eenlaagse opbouw zonder concessies te doen met betrekking tot de oppervlaktekwaliteit", zegt Herbert Stabauer. Dit versnelt het productieproces en vermindert het energie- en materiaalverbruik: een belangrijke bijdrage aan een duurzame productie. "Het thema duurzaamheid is over het algemeen erg belangrijk voor ons", benadrukt Stabauer. Het gaat daarbij ook, maar zeker niet alleen, om milieuvriendelijke materialen en processen. Ook een zorgvuldige omgang met hulpbronnen is belangrijk voor het familiebedrijf. Bent u op zoek naar voorbeelden? Een optimalisatiecomputer vermindert afval bij het snijden van de platen. Aan het andere einde van het productieproces wordt de verpakkingsdoos voor elk meubel op maat gemaakt. Dit bespaart materiaal en reduceert de transportschade tot bijna nul. De lakinstallaties zijn uitgerust met een watersproeier die wordt gevoed vanuit een regenwatertank met een inhoud van 30.000 liter. "Hierdoor konden we het waterverbruik halveren en dankzij het lage kalkgehalte ook de schoonmaakkosten verminderen", zegt Stabauer. Maar ook een duidelijk statement voor de vestigingsplaats Mondsee met de ongeveer 100 arbeidsplaatsen, een 100%-dekking van de elektriciteitsbehoefte uit waterkracht en de samenwerking met een regionale expeditiepartner maken deel uit van de duurzame identiteit van Villeroy & Boch. Het feit dat de lakfabrikant ADLER op slechts twee uur rijden in het Tiroolse stadje Schwaz is gevestigd, past perfect in dit concept. Herbert Stabauer benadrukt: "Bij Villeroy & Boch leveren we geen half werk. We leggen de lat altijd hoog voor onszelf, maar ook voor onze partners. Als het gaat om kwaliteit, innovatie en duurzaamheid, stelt ADLER dezelfde hoge eisen als wij. Dat is een goede basis voor een betrouwbaar partnerschap.”

ADLER – Door onze aderen stroomt verf

Met 720 medewerkers is ADLER de toonaangevende fabrikant van lakken, verven en houtverduurzamingsmiddelen in Oostenrijk. Het familiebedrijf werd in 1934 opgericht door Johann Berghofer en is vandaag in handen van de derde generatie onder leiding van Andrea Berghofer. Elk jaar verlaat 21.000 ton lak de fabriek in Schwaz naar klanten in meer dan 30 landen over de hele wereld. ADLER heeft verkoopkantoren in Duitsland, Italië, Polen, Nederland, Zwitserland, Tsjechië en Slowakije; de ADLER-Werk Lackfabrik in Schwaz/Tirol (A) is de enige productielocatie. ADLER is als één van de eerste bedrijven in zijn branche 100 % klimaatneutraal sinds 2018. ADLER heeft zijn ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt door een groot aantal maatregelen. ADLER compenseert onvermijdelijke restemissies door erkende klimaatbeschermingscertificaten en draagt zo bij aan de financiering van nieuwe klimaatbeschermingsprojecten.

© by adler-lacke.com