Het streven naar het perfecte houtoppervlak, dat hebben HASSLACHER NORICA TIMBER en ADLER met elkaar gemeen

De HASSLACHER-groep, een innovatief, internationaal actief familiebedrijf in de houtindustrie, is wereldmarktleider in de glulamsector en staat al 120 jaar voor pioniersgeest, prestatie, kwaliteit, langetermijndenken en sociale verantwoordelijkheid. Samen met haar 1800 medewerkers produceert de HASSLACHER-groep op acht locaties in Oostenrijk, Duitsland, Slovenië en Rusland innovatieve producten op het gebied van gezaagd hout, gelamineerd hout, kruislagenhout en massief constructiehout voor de moderne houtbouw. Trouw aan het motto ‘From wood to wonders’
9 mrt. 2021

Gigantisch: royale en tonnen zware houten elementen, tot 3,20 m breed en maar liefst 20 m lang, zweven rechtop door de enorme hal. Twee robotarmen besproeien de platen met een fijne lazuurnevel. Precies en nauwkeurig. Een warme bries laat ze snel drogen voordat het tussenliggende schuurstation de componenten voorbereidt op een volgende run door de spuitcabine. De stem van bedrijfsleider Andreas Weichsler resoneert terecht met veel trots wanneer hij vakbezoekers door ‘zijn’ rijk leidt: ‘Een systeem van deze omvang is tot nu toe uniek. We hebben hier pionierswerk verricht.’ Wij – dat is de HASSLACHER-groep, die een uniek centrum voor oppervlakteveredeling heeft gerealiseerd op de locatie Stall in Mölltal in Karinthië. En die hier met woongezonde coatings van ADLER wand- en plafondelementen van kruislagenhout zodanig verfijnt dat ze de vergelijking met hoogwaardige meubel- of parketoppervlakken nauwelijks hoeven te schuwen. ‘Maar het gaat nog steeds om dragende houten onderdelen’, benadrukt Weichsler.

Excellent

In feite werd de knowhow van een coatingtechnologie uit de venster- en meubelindustrie in het centrum voor oppervlakteveredeling toegepast. ‘Het geheel werd vervolgens eenvoudig opgeschaald naar de afmetingen van kruislagenhout’, aldus Georg Jeitler, hoofd innovatie bij de HASSLACHER-groep, terwijl een volledig op maat gemaakt en samengesteld element uit kruislagenhout in de oppervlakteveredeling ‘vliegt’. Speciaal voor het ultramoderne systeem van de HASSLACHER-groep heeft ADLER ook een product uit de meubelsector aangepast. HASSLACHER NORICA TIMBER en ADLER hebben immers één ding gemeen: het streven naar het perfecte oppervlak! ‘Met onze houten onderdelen realiseren onze klanten uitstekende architecturale en technische houtprojecten over de hele wereld. Een eersteklas oppervlak is daar gewoon een essentieel onderdeel van en wordt ook verlangd door eigenaren van gebouwen en architecten’, onderstrepen Weichsler en Jeitler het belang van deze innovatie en investering. De houtbouw is booming en het natuurlijke, duurzame materiaal moet ook in al zijn schoonheid tot zijn recht komen. Gelijmde houtproducten met een mooie visuele kwaliteit genieten een steeds grotere populariteit. De HASSLACHER-groep is altijd al een pionier geweest als het om oppervlakken gaat. Met de speciaal geconstrueerde ‘excellentlamellen’ kan de hoogst mogelijke kwaliteit worden gegarandeerd in de meest uiteenlopende naald- en loofhoutsoorten, nagenoeg zonder voegen en scheuren. En in het nieuwe oppervlaktecentrum in Stall kunnen de elementen uit kruislagenhout nu worden beschermd en ontworpen voor alle vereisten.

Beschermd

ADLER, de toonaangevende fabrikant van vernissen, lakken en houtverduurzamingsmiddelen in Oostenrijk, ondersteunt de HASSLACHER-groep bij een breed scala aan coatingvraagstukken, met advies en vooral met actie – en getuigt zodoende van een flexibele competentie. ‘ADLER ontwikkelt snel en eenvoudig de optimale coatingoplossingen voor de verschillende eisen en de juiste producten voor de installatie’, vertelt Weichsler verheugd over de goede samenwerking. Zo wordt in de spuitcabine de nieuwe ADLER Lignovit Ecofin gebruikt, een watergebaseerde blanke lak die de beste vochtbescherming combineert met een bijzonder goede chemische en mechanische bestendigheid, d.w.z. bescherming tegen vuil en beschadigingen. ‘Op een bouwplaats gaan de houten elementen door vele handen en worden ze door hun formaat soms wat ruwer behandeld tijdens de montage. Maar ze moeten wel hun natuurlijke schoonheid behouden’, licht Bernhard Schiffthaler toe, ADLER Key Account Manager voor de industriële houtbouw en de vensterindustrie in Oostenrijk. Met de Lignovit-Ecofin-elementen uit robuust en elegant kruislagenhout van de HASSLACHER-groep realiseert het bekende bouwbedrijf Implenia momenteel het gerenommeerde ‘KIM’-project in Lokstadt in Winterthur. Lignovit Ecofin werd ook gebruikt op het berken excellentoppervlak van onze eigen geluidwerende cabine, die centraal boven de nieuwe productiehal van 10.000 m² uittroont.

Glanzend

Een andere 'vaste gast' in de spuitcabine is de populaire binnenlazuur Lignovit Interior UV 100 van ADLER. Dankzij de ingebouwde UV-bescherming beschermt het houten oppervlakken langdurig tegen vergeling. De platen in kruislagenhout kunnen ook worden voorzien van randbescherming, kopse afdichting of gekleurde oppervlakken. Speciaal voor en met HASSLACHER NORICA TIMBER heeft ADLER een eigen map voor oppervlakteveredeling ontwikkeld. En over kleur gesproken: ook de gevel van de nieuwe productiehal in Stall schittert in een elegante, zilvergrijze kleur. Lignovit Lasur in Naturgrau en Lignovit Platin in Quarzgrau verlenen het structureel geschaafde sparrenhout een glanzende en langdurige uitstraling, die ook uiterst elegant in het landschap van Mölltal past. ‘Voor het coaten van deze geprefabriceerde gevelelementen hebben we speciaal een borstelmachine aangeschaft om ook in de buitenruimte optimale resultaten te behalen’, legt Andreas Weichsler uit. In het interieur of in de buitenruimte – voor perfecte oppervlakken vertrouwt de HASSLACHER-groep op ADLER!

© by adler-lacke.com