Hiervoor steken we onze hand in het vuur: betrouwbare brandbeveiliging

Hout is hét bouwmateriaal op dit moment. Of het nu gaat om een school of een supermarkt, een fabrieksgebouw of een wooncomplex: bouwen met hout is sterk in opkomst. En dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van brandbeveiliging. ADLER heeft hiervoor een veelzijdige, betrouwbare en milieuvriendelijke oplossing ontwikkeld met de brandwerende coating Pyrolan Expand.
26 mei 2023

Brandbeveiliging speelt bijna overal een belangrijke rol waar hout bij het bouwen wordt gebruikt: in openbare gebouwen zoals gemeentekantoren, scholen en ziekenhuizen; bij vlucht- en reddingswegen en brandscheidingen; op treinstations en luchthavens; in theaters; bij het opbouwen van stands op beurzen of de bouw van winkels. Voor veel van deze gebouwen is de coating Pyrolan Expand van ADLER de optimale oplossing. De coating is ongecompliceerd en veelzijdig in het gebruik en maakt het mogelijk om het houtoppervlak zijn natuurlijke optiek te laten behouden of in talrijke kleuren te laten stralen. Bovendien is er sprake van een volledig watergedragen coating die geen formaldehyde en biociden, zware metalen en halogenen bevat. In geval van brand komen er dus geen giftige stoffen vrij zoals formaldehyde. En het belangrijkste: Pyrolan Expand behoort volgens het Europese classificatiesysteem EN 13501-1 met B-s1, d0 tot de beste brandbeveiligingsklasse die mogelijk is voor brandbare bouwmaterialen zoals hout en producten op houtbasis.

Innovatieve technologie

De coating haalt deze hoge brandbeveiligingsklasse door een innovatieve combinatie van grondstoffen in de primer Pyrolan Expand Base. Bij grote hitte - ongeveer 300 graden - ontstaat er een koolstofschuim dat het hout als een beschermende laag bedekt en het afschermt tegen de vlammen. Dit vertraagt het ontstaan en de verspreiding van een brand aanzienlijk. ‘In geval van brand is tijd de beslissende factor’, legt Stefan Frumlacher uit, die in het ADLER-laboratorium medeverantwoordelijk was voor de ontwikkeling van het nieuwe product. ‘Hoe langer het hout wordt beschermd, hoe groter de tijdspanne voor evacuatie, een reddingsoperatie en het bestrijden van de brand. En het is ook essentieel voor de stabiliteit van een houten gebouw dat dragende constructies zo goed mogelijk tegen brand worden beschermd.’

Efficiënt gebruik

Pyrolan Expand is niet alleen uitermate functioneel, maar kan ook op heel veel manieren worden ingezet. De coating kan met een spuit, kwast of roller worden aangebracht. Bij het spuiten zijn twee arbeidsgangen voldoende: eerst wordt de primer Pyrolan Expand Base aangebracht en daarna volgt de toplaag Pyrolan Expand Top. De toplaag zorgt ervoor dat de brandwerende functie permanent behouden blijft en beschermt het hout tegelijkertijd tegen beschadiging en verontreiniging. Dit maakt het ook mogelijk om reeds verbouwde houten elementen binnen in gebouwen alsnog van een coating te voorzien om de brandveiligheid te verhogen. Bovendien biedt Pyrolan Expand veel ruimte voor creatieve ideeën: ‘Bij de lazuurvariant hebben we de kleur geoptimaliseerd voor tal van gangbare houtsoorten, zoals sparren- of dennenhout, om de natuurlijke uitstraling van het hout te behouden. Daarnaast kunnen we Pyrolan Expand voor de toplaag ook aanbieden in verschillende kleuren’, legt Stefan Frumlacher uit.

Effectieve brandbeveiliging

Bernhard Schiffthaler, key account manager bij ADLER voor Oostenrijkse bouwbedrijven die met hout werken, ziet een groot potentieel voor de nieuwe coatings: ‘Op dit moment is effectieve brandbeveiliging meestal alleen mogelijk met technisch complexe methoden. Het alternatief is vaak om houten oppervlakken te bekleden met bijvoorbeeld gipsplaat, waardoor de natuurlijke uitstraling van het hout verloren gaat. Pyrolan Expand daarentegen maakt een rationele brandbeveiliging mogelijk met behoud van het natuurlijk karakter van houten oppervlakken.’ Betrouwbare brandbeveiliging, een hoogwaardige optiek en een efficiënt gebruik: Pyrolan Expand opent dus tal van nieuwe mogelijkheden voor moderne bouwprojecten waar hout wordt ingezet.

ADLER – Door onze aderen stroomt verf

Met 720 medewerkers is ADLER de toonaangevende fabrikant van lakken, verven en houtverduurzamingsmiddelen in Oostenrijk. Het familiebedrijf werd in 1934 opgericht door Johann Berghofer en is vandaag in handen van de derde generatie onder leiding van Andrea Berghofer. Elk jaar verlaat 21.000 ton lak de fabriek in Schwaz naar klanten in meer dan 30 landen over de hele wereld. ADLER heeft verkoopkantoren in Duitsland, Italië, Polen, Nederland, Zwitserland, Tsjechië en Slowakije; de ADLER-Werk Lackfabrik in Schwaz/Tirol (A) is de enige productielocatie. ADLER is als één van de eerste bedrijven in zijn branche 100 % klimaatneutraal sinds 2018. ADLER heeft zijn ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt door een groot aantal maatregelen. ADLER compenseert onvermijdelijke restemissies door erkende klimaatbeschermingscertificaten en draagt zo bij aan de financiering van nieuwe klimaatbeschermingsprojecten.

© by adler-lacke.com