Historische vensters – beschermd voor de toekomst

De architectuur uit vroegere eeuwen verleent heel wat Europese steden hun unieke karakter. Zo zijn edele vensterconstructies essentieel voor de uitstraling van historische gevels. Het is belangrijk om deze unieke stijl ook in de toekomst te behouden. Bij renovatie met het nieuwe Histo-System van ADLER genieten historische houtvensters gedurende vele jaren van een optimale bescherming en behouden ze tegelijkertijd hun unieke karakter.
8 apr. 2022

Specialist voor moeilijke gevallen

Slechte hechting, hoge blootstelling aan vocht, problemen met donkere vergeling: er zijn heel wat uitdagingen bij het renoveren van historische vensters – maar ADLER Histo beheerst ze allemaal. De oplosmiddelgedragen coating droogt snel en hecht uitstekend, ook op minder zuigend, oud hout. Bovendien zorgt het diffusie-open oppervlak voor een actieve vochtbalans. ADLER Histo wordt vervaardigd met een bijzonder hoog lijnoliegehalte volgens het recept voor historische venstercoatings. Er wordt gebruik gemaakt van een speciale gemodificeerde lijnolie die een bijzonder goede houdbaarheid en uitstekende hechting heeft, zelfs op oud hout en eventuele lijnolieresten.

Efficiënte verwerking

ADLER Histo is robuust, betrouwbaar – en veelzijdig: de coating kan zowel met de kwast worden opgebracht als worden opgespoten. ‘Zo kunnen vast geïnstalleerde elementen direct op de bouwplaats worden geschilderd, terwijl venstervleugels en vensterluiken efficiënt kunnen worden gerenoveerd met behulp van de spuitmethode’, aldus dr. Markus Fessler, hoofd van de ontwikkelingsafdeling voor venster- en bouwlakken bij ADLER. De eerste laag Histo Base zorgt voor een perfecte hechting – niet alleen op hout, maar ook op metaal. ‘Het beslag kan dus gemakkelijk worden meegeverfd en is dus ook beschermd tegen roest’, aldus Fessler. Ten slotte verlenen twee aflaklagen Histo Protect het venster zijn stijlvolle, satijnmatte oppervlak in wit en in andere geselecteerde kleuren. ADLER beschikt ook over het juiste aanbod voor renovatieprojecten waarin slechts een deel van de vensters wordt gerenoveerd en de rest nieuw wordt vervaardigd: met de watergedragen coatings van het Aquawood-assortiment kunnen perfect op de oppervlakken van het Histo-systeem afgestemde resultaten worden verkregen.

Duurzame oplossing

Recyclen in plaats van weggooien: dit motto geldt zeker en vast ook voor vensters. Het behouden en opwaarderen van historische vensters door middel van professionele renovatie past perfect in een duurzame benadering. Met modern isolatieglas, nieuwe afdichtingen en de passende ADLER-coating kunnen zelfs eeuwenoude vensters worden bijgewerkt. Daarom heeft de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van ADLER veel aandacht besteed aan een milieuvriendelijk recept voor het Histo-System-assortiment: de coating is vrij van aromatische oplosmiddelen en andere schadelijke ingrediënten die vaak voorkomen in klassieke lijnolieverven. Bovendien is ADLER Histo biocidevrij - ‘als chemische houtbescherming expliciet gewenst is, kan het hout eerst worden behandeld met Pullex Imprägniergrund’, vervolgt Fessler. Het aandeel van maar liefst 80 % natuurlijke grondstoffen in de droge lakfilm benadrukt ook de positieve ecobalans van het vensterrenovatiesysteem. Zo kunnen historische vensters rekenen op een duurzame toekomst.

ADLER – Door onze aderen stroomt verf

Met 670 medewerkers is ADLER de toonaangevende fabrikant van lakken, verven en houtverduurzamingsmiddelen in Oostenrijk. Het familiebedrijf werd in 1934 opgericht door Johann Berghofer en is vandaag in handen van de derde generatie onder leiding van Andrea Berghofer. Elk jaar verlaat 22.000 ton lak de fabriek in Schwaz naar klanten in meer dan 30 landen over de hele wereld. ADLER heeft verkoopkantoren in Duitsland, Italië, Polen, Nederland, Zwitserland, Tsjechië en Slowakije; de ADLER-Werk Lackfabrik in Schwaz/Tirol (A) is de enige productielocatie. ADLER is als één van de eerste bedrijven in zijn branche 100 % klimaatneutraal sinds 2018. ADLER heeft zijn ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt door een groot aantal maatregelen. ADLER compenseert onvermijdelijke restemissies door erkende klimaatbeschermingscertificaten en draagt zo bij aan de financiering van nieuwe klimaatbeschermingsprojecten.

© by adler-lacke.com