Innovatieve strategieën voor toekomstgerichte producten

ADLER, de toonaangevende lakfabrikant van Oostenrijk, investeert 10% van zijn jaaromzet in research & development. Er werken 110 medewerkers in het laboratorium en op de afdeling toepassingstechnologie van de lakfabriek in Schwaz. ADLER volgt daarbij een duidelijke strategische richting: duurzaamheid en efficiëntie. "Slimme coatings" en innovatieve coatingtechnologieën zijn de richtlijnen waarnaar nieuwe producten worden ontwikkeld en bestaande producten worden geoptimaliseerd.
27 jan. 2022

Wat deze strategische prioriteiten in de praktijk inhouden, vertelt dr. Albert Rössler, hoofd van de afdeling Research & Development bij ADLER.

Richtlijn duurzaamheid

"Voor ons als lakfabrikant is de belangrijkste vraag: Hoe kunnen we het lakproces nog aantrekkelijker en beter maken voor onze klanten", vat dr. Rössler samen. De kwaliteit en functionaliteit van een coating spelen een even belangrijke rol als efficiëntie bij de verwerking en de duurzaamheid ervan: "Duurzaamheid vormt als het ware het dak boven onze strategie. We starten geen nieuw ontwikkelproject als het geen toegevoegde waarde heeft op het gebied van duurzaamheid." Dat begint bij de selectie van grondstoffen, bijvoorbeeld door hernieuwbare materialen of het vermijden van het gebruik van biociden, en eindigt bij de houdbaarheid van het oppervlak: "Hoogwaardige coatings zorgen voor een lange levensduur en daardoor voor een grotere hulpbronnenefficiëntie", legt dr. Rössler uit.

Efficiënte verwerking

Hetzelfde geldt voor de verwerking: "Het coatingproces maakt extreem veel gebruik van hulpbronnen. Als het lukt om dit proces efficiënter vorm te geven, creëert dit niet alleen toegevoegde waarde voor de klant, maar kunnen ook energie, materiaal en afval worden bespaard." Een verbeterde schuurbaarheid zoals bij de nieuwe spuitvuller Aduro Ecofill Smart van ADLER; efficiënte systemen zoals de meubellak Bluefin Smart, die slechts één keer hoeft te worden aangebracht; versnelde droging zoals bij de uv-uithardende Innolux Vita-Oil; of efficiënte 3-in-1-systemen zoals het houtbeschermingslazuur Lignovit of Pullex 3in1: al deze producten dragen bij aan meer efficiëntie en daarmee ook aan meer duurzaamheid tijdens het coatingproces. Er is nog een ander aspect dat dr. Rössler belangrijk vindt: "Hoe breder een coating kan worden toegepast, hoe minder verschillende producten de klant nodig heeft. Dat begint bij onze universeel toepasbare verharders en impregneringen en eindigt bij onze meubellaksystemen, die voor veel verschillende toepassingen geschikt zijn."

Slimme formulering

De sleutel tot deze verbeterde producteigenschappen ligt in de formulering van de betreffende lak en in innovatieve grondstofcombinaties. Dat geldt ook voor de zogenaamde "slimme coatings", waarmee de R&D-afdeling van ADLER zich intensief bezighoudt. Wat wordt daarmee bedoeld? "De belangrijkste taak van een lak is het beschermen en vormgeven van een oppervlak. Met 'slimme coatings' wordt geprobeerd om de lak naast deze taken extra functionaliteiten te geven." Zo heeft ADLER de eerste zelfherstellende coating voor houten vensters ontwikkeld op basis van een gepatenteerde microcapsuletechnologie. De meubellak Bluefin Pigmosoft heeft het vermogen zichzelf te herstellen in geval van krassen en opglanzen. En de coatings van ADLER voor vensters en voordeuren kunnen van een speciale anti-warmtefunctionaliteit worden voorzien. "We houden ons momenteel intensief bezig met het onderwerp brandbeveiliging, dat door de opleving in de houtbouw steeds belangrijker wordt. In de komende maanden zullen we daarvoor een absoluut unieke coatingtechnologie presenteren."

Toekomstige processen

Bij al deze nieuwe ontwikkelingen wordt nooit alleen maar naar het product in kwestie gekeken, maar naar het gehele coatingproces, ofwel naar de voorbehandeling van de ondergrond tot het drogen en uitharden. Zo presenteerde ADLER onlangs Abramotion, de eerste gevoelige schuurrobot voor houten vensters. Ook nieuwe coatingtechnologieën, waar ADLER intensief aan werkt, bieden interessante perspectieven. Vooral van het Excimer-proces voor extreem matte en resistente lakoppervlakken verwacht dr. Rössler veel: "Het voordeel van Excimer is dat de systemen met relatief weinig inspanning in bestaande coatingsystemen kunnen worden geïntegreerd." Een eigen Excimer-systeem in de aanbrengtechniek van ADLER biedt de mogelijkheid om het productportfolio voor dit proces te optimaliseren en tegelijkertijd klanten praktische ondersteuning te bieden. Ook voor Calander Coating Inert, DLE of de digitale print biedt ADLER geoptimaliseerde coatingsystemen. "De digitale print is een geweldige technologie voor individuele oppervlakken, zowel binnen als buiten", legt dr. Rössler uit. "We hebben ons al in een vroeg stadium met dit proces beziggehouden en kunnen voor elk toepassingsgebied een optimale coatingopbouw aanbieden die bestaat uit een grondlak en aflaklaag."

Dicht bij de klanten

ADLER heeft zich de afgelopen jaren gevestigd als innovatieve leider op het gebied van oppervlakteafwerking. Steeds meer verwerkers vertrouwen op de productinnovaties en technologische competentie van de Oostenrijkse lakfabrikant. De vraag is: Wat is het geheim achter deze innovatieve kracht? Dr. Rössler weet het antwoord: "Innovatie komt niet zomaar uit de lucht vallen, daar zitten mensen achter: onze uitstekende ADLER-medewerkers met hun expertise, hun creativiteit en hun inzet." Maar dat is niet het hele geheim tot het succes. Dr. Rössler vult aan: "Innovatie gebeurt altijd op de raakvlakken. Er is een nauw netwerk nodig met onderzoeksinstellingen die basistechnologieën ontwikkelen of met leveranciers met wie we nieuwe grondstofconcepten ontwikkelen. Maar bovenal vereist het een uitwisseling met de gebruikers. Onze technici en ontwikkelaars zijn veel op locaties bij onze klanten. We kijken naar hun processen, we leren hun uitdagingen kennen, we nemen hun ideeën over en laten deze deel uitmaken van ons ontwikkelproces. En omgekeerd bieden we onze klanten ook nieuwe perspectieven, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame coatingprocessen. Deze open, vertrouwde uitwisseling tussen partners terwijl men elkaar in de ogen kijkt, is de vruchtbare grond waarop innovatie gedijt."

ADLER – Door onze aderen stroomt verf

Met 670 medewerkers is ADLER de toonaangevende fabrikant van lakken, verven en houtverduurzamingsmiddelen in Oostenrijk. Het familiebedrijf werd in 1934 opgericht door Johann Berghofer en is vandaag in handen van de derde generatie onder leiding van Andrea Berghofer. Elk jaar verlaat 22.000 ton lak de fabriek in Schwaz naar klanten in meer dan 30 landen over de hele wereld. ADLER heeft verkoopkantoren in Duitsland, Italië, Polen, Nederland, Zwitserland, Tsjechië en Slowakije; de ADLER-Werk Lackfabrik in Schwaz/Tirol (A) is de enige productielocatie. ADLER is als één van de eerste bedrijven in zijn branche 100 % klimaatneutraal sinds 2018. ADLER heeft zijn ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt door een groot aantal maatregelen. ADLER compenseert onvermijdelijke restemissies door erkende klimaatbeschermingscertificaten en draagt zo bij aan de financiering van nieuwe klimaatbeschermingsprojecten.

© by adler-lacke.com