Perfect voor het voetlicht gebracht: PVC plantenbakken in elke gewenste kleur dankzij ADLER

Wie aan Nederland denkt, denkt aan windmolens en grachten, en waarschijnlijk ook aan tulpen. Nederland is immers de grootste exporteur van snijbloemen en sierplanten ter wereld. De groothandelaar Nieuwkoop Europe is gespecialiseerd in interieurbeplanting. Op verzoek kan de beplanting ook geleverd worden in bijpassende bakken, in elke gewenste kleur en met een topcoating van ADLER.
12 okt. 2023

Bij Nieuwkoop worden elk jaar ongeveer 20.000 PVC plantenbakken gecoat en elke dag worden er ongeveer 30 verschillende kleuren gebruikt. Wat een eenvoudige opgave lijkt, is eigenlijk een enorme uitdaging, zegt Marco Ungericht van de afdeling applicatietechnieken bij ADLER, die Nieuwkoop Europe ter plaatse adviseert samen met het team van de verkooporganisatie ADLER Benelux. "Aan de ene kant is het belangrijk om te zorgen voor de nodige hechting op PVC, en aan de andere kant moet de coating ook een zeer hoge chemische en mechanische bestendigheid hebben." Het Nederlandse bedrijf, dat ecologie en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, heeft lang gezocht naar een watergedragen coating die aan al deze eisen kon voldoen. Men kwam uiteindelijk uit bij ADLER: Polycolor 2K SQ, een watergedragen tweecomponentencoating die speciaal is ontwikkeld voor het coaten van vensters, deuren en tuinmeubelen van PVC, zorgt niet alleen voor de perfecte kwaliteit van oppervlakken die belangrijk is voor Nieuwkoop Europe, maar is ook milieuvriendelijk en heeft het Cradle to Cradle-certificaat (kringloopeconomie) ontvangen.

Blijvend stabiel

Voordat de coating wordt aangebracht, worden de PVC plantenbakken bewerkt met deïoniseerde lucht: dit neutraliseert de elektrostatische lading en voorkomt dat stof zich hecht. Vervolgens wordt de reiniger en hechtingsversterker Polyactive SB aangebracht met een doekje. Dit garandeert een perfecte hechting van de aflak op het gladde PVC en een blijvende watervastheid. Tot slot worden de plantenbakken bespoten met Polycolor 2K SQ in 18 standaardkleuren en talloze speciale kleuren. Dankzij de buitengewoon hoge hardheid en elasticiteit kunnen zelfs spatwater, verwering of krassen en stoten de coating niet beschadigen. De coating overtuigt ook door zijn perfecte dekkingsvermogen en kleurstabiliteit: "De coatings dekken nu veel beter dan met de oplosmiddelgedragende producten die we vroeger gebruikten", zegt Marc Bakker, teamleider coatings bij Nieuwkoop Europe. "Bij oranje en gele plantenbakken zag je bijvoorbeeld vaak strepen, wat nu niet meer het geval is." Daarnaast zijn er de voordelen voor de verwerking: de gezondheid van de medewerkers wordt beschermd, het schoonmaken en afvoeren van verf- en lakresten is eenvoudiger, en last but not least, het extreem lage VOS-gehalte van Polycolor 2K SQ levert een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsstrategie van de Nederlandse verwerker.

Win-winsituatie

Nieuwkoop Europe heeft ongeveer een jaar lang plantenbakken gecoat met de watergedragen lak van ADLER. Vanaf het begin bleek de samenwerking een win-winsituatie. Marc Bakker legt uit: "ADLER ondersteunt ons geweldig, we hebben bijvoorbeeld een uitgebreide training gekregen in het gebruik van watergedragen lakken. Als we vragen hebben, staan de adviseurs van ADLER altijd voor ons klaar. Onze klanten zijn zeer tevreden over de kwaliteit van het oppervlak van de plantenbakken." Maar ook ADLER profiteert van de samenwerking: "Het coaten van PVC is een spannende uitdaging en de samenwerking met Nieuwkoop is voor ons een stimulans om onze Polycolor-coatings consequent verder te ontwikkelen." Nieuwkoop Europe is van plan om in de toekomst ook plantenbakken aan te bieden met een oppervlak met een beton- of metalliclook. De prachtige groene planten die het bedrijf levert aan klanten over de hele wereld moeten er immers fantastisch uitzien.

ADLER – Door onze aderen stroomt verf

Met 720 medewerkers is ADLER de toonaangevende fabrikant van lakken, verven en houtverduurzamingsmiddelen in Oostenrijk. Het familiebedrijf werd in 1934 opgericht door Johann Berghofer en is vandaag in handen van de derde generatie onder leiding van Andrea Berghofer. Elk jaar verlaat 21.000 ton lak de fabriek in Schwaz naar klanten in meer dan 30 landen over de hele wereld. ADLER heeft verkoopkantoren in Duitsland, Italië, Polen, Nederland, Zwitserland, Tsjechië en Slowakije; de ADLER-Werk Lackfabrik in Schwaz/Tirol (A) is de enige productielocatie. ADLER is als één van de eerste bedrijven in zijn branche 100 % klimaatneutraal sinds 2018. ADLER heeft zijn ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt door een groot aantal maatregelen. ADLER compenseert onvermijdelijke restemissies door erkende klimaatbeschermingscertificaten en draagt zo bij aan de financiering van nieuwe klimaatbeschermingsprojecten.

© by adler-lacke.com