Timmerbedrijf Burkart bekent kleur

'Waarden scheppen, thuisgevoel creëren' is het motto van ambachtelijk timmerbedrijf Burkart uit Bad Kohlgrub in het zuiden van Beieren. Daarom neemt de fabrikant van kwaliteitsmeubelen en deuren de toekomst actief in eigen handen, en is hij overgeschakeld op watergedragen verven en lakken van ADLER!
8 aug. 2023

Dit jaar viert timmerbedrijf Burkart zijn 70-jarig jubileum en heeft het zichzelf het mooiste cadeau gegeven: in augustus vorig jaar begonnen Josef Burkart en zijn zoon Anton aan een project dat al lang op stapel stond: de overstap naar watergedragen verven en lakken. "We hadden het al vele malen overwogen. Maar in het verleden voldeed het aanbod gewoon niet aan onze kwaliteitsnormen. We waren vooral bezorgd dat oppervlakken niet goed bestand zouden zijn tegen oplosmiddelhoudende schoonmaakmiddelen", zegt Josef Burkart, de opvolger van het bedrijf dat in 1953 door zijn ouders werd opgericht. Dus bleef hij de ontwikkelingen op de voet volgen. Afgelopen zomer was hij eindelijk overtuigd: nu is het juiste moment! Tegelijkertijd realiseerde hij zich echter iets: "Als je dan toch van product gaat veranderen, doe het dan met ADLER!" Als pionier op het gebied van watergedragen verven en lakken heeft de toonaangevende Oostenrijkse fabrikant de noodzakelijke expertise, ervaring en technologie om van een dergelijk project een succes te maken: snel, eenvoudig en ongecompliceerd. Net zoals de watergedragen verven en lakken van ADLER zelf!

Snel

Eén telefoontje later naar hun contactpersoon bij ADLER, Dieter Limberger, en hun project had direct al de nodige vaart gekregen: na slechts een paar dagen stond Mario Menghin, expert bij ADLER op het gebied van opleiding en consulting, al in de deuropening van de werkplaats, speciaal afgereisd vanuit Schwaz, niet zo ver weg, met een blik Bluefin Pigmores 4in1 op zak. Die watergedragen pigmentlak is eigenlijk de allround oplossing voor hoogwaardige coatings. En dergelijke afwerkingen staan vaak op het programma van Burkart, vooral in de tinten zwart & wit: "Deze klassiekers zijn tijdloos elegant en passen dus perfect bij ons kwaliteitsmotto. Onze klant moet tenslotte lang plezier hebben van zijn kwalitatief hoogwaardig meubelstuk", benadrukt Josef Burkart. Na een paar tests had men een perfect oppervlak met watergedragen lak, en de verbazing was van de gezichten van het Burkart-team af te lezen: geen moeizame omschakeling, geen uitgebreide technische veranderingen in de verfruimte – de omschakeling verliep snel en probleemloos. "En omdat we zo enthousiast waren, zijn we korte tijd later ook bij de blanke lak volledig overgestapt op de watergedragen variant", vertelt de timmerman.

Schoon

Verschillende criteria waren doorslaggevend voor het enthousiasme: "Enerzijds is het natuurlijk de duurzaamheid die voor ons een rol speelt: we reduceren op deze manier de productie van oplosmiddelen en onze CO2-voetafdruk aanzienlijk en beschermen zo ons milieu. Ook belangrijk zijn de aangename werkomstandigheden, het eenvoudige schoonmaken van het werkgerei met water en de ongecompliceerde afvalverwijdering. Een ander argument voor de volledige omschakeling was dat we op deze manier het voorraadniveau en dus de benodigde ruimte zo beperkt mogelijk kunnen houden. En tot slot is de kwaliteit van het oppervlak gewoon uitstekend", vertellen Burkart senior en Burkart junior.

Mooi

Het oppervlak heeft namelijk een bijzonder hoge prioriteit bij timmerbedrijf Burkart. "Het is duidelijk dat de lak het laatste is dat op een meubelstuk wordt aangebracht en deze speelt daarom een doorslaggevende rol bij de algemene indruk. Je kunt er veel dingen goed mee doen, maar ook veel dingen slecht", zegt Josef Burkart stellig. Hoewel Bluefin Pigmores 4in1 al kan worden verwerkt als volledige laklaag, gaat het team bij bijzonder belaste oppervlakken zelfs een stapje verder door een extra laag blanke lak aan te brengen. En dat doen ze met Bluefin Top-Antiscratch van ADLER. De hoge weerstand en dus het behoud van waarde van hun meubels op lange termijn wordt zeer gewaardeerd door de klanten – net als het milieuvriendelijke productieproces: "We benadrukken telkens dat we met watergedragen lakken en verven werken en krijgen daarop veel positieve reacties", aldus Anton Burkart. Hij is er ook zeker van dat de optiek bij blanke lakken (de geringere accentuering en de bijzonder natuurlijke uitstraling die daardoor ontstaat) volledig past bij de huidige trend. Als er meer kleur op het hout gewenst is, kan het Burkart-team ook putten uit een uitgebreid assortiment beitsen van ADLER.

Veilig

De timmerlieden in het 10-koppige bedrijf waren ook onder de indruk van de nieuwe Bluefin Unistar, die ook als individuele component kan worden verwerkt. "In alle eerlijkheid, dit is fantastisch!", zegt Josef Burkart lovend over de efficiënte verwerking in combinatie met de optimale duurzaamheid. Zowel het hele team als de leiding is blij met de watergedragen lakken: "Natuurlijk zijn er een paar dingen waar we rekening mee moeten houden, we moeten nu misschien iets voorzichtiger werken, bijvoorbeeld bij het schuren. En ook moeten we bij het drogen voor voldoende frisse lucht en een stofvrije ruimte zorgen", vat Burkart samen. Maar als hij een vraag heeft, dan pakt hij gewoon zijn mobiele telefoon: zowel Limberger als Menghin staan altijd voor hem klaar en geven graag advies en ondersteuning. In elk geval was de moed om te veranderen "zeker de moeite waard" voor het timmerbedrijf Burkart, vooral omdat de coronacrisis, de energiekwestie en de Oekraïne-oorlog watergedragen lakken qua prijs dichter bij oplosmiddelgedragen producten hebben gebracht. Of, zoals ADLER belooft, dat het onder streep zelfs goedkoper voor de klant wordt doordat er minder materiaal nodig is!

ADLER – Door onze aderen stroomt verf

Met 720 medewerkers is ADLER de toonaangevende fabrikant van lakken, verven en houtverduurzamingsmiddelen in Oostenrijk. Het familiebedrijf werd in 1934 opgericht door Johann Berghofer en is vandaag in handen van de derde generatie onder leiding van Andrea Berghofer. Elk jaar verlaat 21.000 ton lak de fabriek in Schwaz naar klanten in meer dan 30 landen over de hele wereld. ADLER heeft verkoopkantoren in Duitsland, Italië, Polen, Nederland, Zwitserland, Tsjechië en Slowakije; de ADLER-Werk Lackfabrik in Schwaz/Tirol (A) is de enige productielocatie. ADLER is als één van de eerste bedrijven in zijn branche 100 % klimaatneutraal sinds 2018. ADLER heeft zijn ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt door een groot aantal maatregelen. ADLER compenseert onvermijdelijke restemissies door erkende klimaatbeschermingscertificaten en draagt zo bij aan de financiering van nieuwe klimaatbeschermingsprojecten.

© by adler-lacke.com