Veel licht, helder hout, geen vergeling

Een al even tijdloze als mooie combinatie: helder hout en veel licht. Wie vandaag de dag bouwt, denkt niet meer in vensters, maar in glasfronten, schuifdeuren, panoramaglas – daglicht in de woonkamer is pure levenskwaliteit. Hetzelfde geldt voor echt, lichtgekleurd hout, dat het binnenklimaat verbetert, de ogen streelt en een warme sfeer creëert. Helaas kunnen licht en hout het niet zo met elkaar vinden – er is een risico op vergeling. Er is voortaan echter een oplossing voor dit probleem!
17 sep. 2019

Lignovit Interior UV 100 is een kleurloos binnenglazuur dat het hout en zijn natuurlijke schoonheid beschermt. 'Het is een misvatting dat hout alleen aan de buitenkant moet worden behandeld. Zelfs binnen blijft onbehandeld hout niet lang mooi als het niet wordt behandeld. Afhankelijk van de houtsoort wordt het geel, grijs of vervaagt het – en hoe meer licht, hoe sneller dat gebeurt', legt ADLER-architectadviseur Manfred Höfurthner uit. Lignovit Interior UV 100 is ontwikkeld om een dergelijke reactie te voorkomen. Het binnenglazuur is een soort van zonnecrème voor hout die hout en licht met elkaar verzoent. Architecten hoeven niet af te zien van een royale lichtinval of licht hout.

Geen vergeling, geen belasting

Elke houtsoort reageert individueel op zonlicht. Daarom heeft ADLER verschillende lichtbeschermingssystemen voor verschillende houtsoorten ontwikkeld. Lignovit Interior UV 100 is bijvoorbeeld niet kleurloos verkrijgbaar voor het in het bijzonder in het interieur populaire sparrenhout, maar in de lichte, witachtige kleur 'Tanne'. Andere – ook allemaal lichte tinten zijn 'Montblanc', 'Großglockner' en 'Zugspitz'. 'Dankzij de toegevoegde pigmenten en speciale, zeer effectieve lichtbeschermmiddelen stabiliseert het glazuur de lignine in het hout, waardoor het lichte naaldhout tegen onaantrekkelijke kleurveranderingen wordt beschermd', aldus dr. Markus Fessler van de ontwikkelingsafdeling van ADLER-houtconstructie. Het spreekt voor zich dat het gaat om glazuur op waterbasis, die beschikt over het Oostenrijkse ecolabel, vrij is van chemische houtverduurzamingsmiddelen en een absoluut onbelaste toepassing in het interieur garandeert. Het hoge ademend vermogen zorgt voor een gezond binnenklimaat. Het verlangen naar veel licht in de woonkamer en duurzaam mooi, natuurlijk hout is niet langer een contradictio in terminis – dankzij Lignovit Interior UV 100.

© by adler-lacke.com