Verven en lakken voor een duurzame toekomst

Cradle to Cradle is in zekere zin de gouden standaard onder de duurzaamheidscertificaten – en ADLER is de eerste lakfabrikant in Europa wiens producten deze prijs hebben ontvangen. Al 16 coatings uit het ADLER-assortiment dragen nu het felbegeerde duurzaamheidszegel – inclusief de nieuwe allrounder in het watergedragen lakassortiment Bluefin Unistar en de hoogwaardige houtvenstercoating Aquawood Diamond.
1 sep. 2022

Afval is grondstof

Cradle to Cradle vertaalt de filosofie van een duurzame kringloopeconomie naar de productwereld. Het idee hierachter: afval is grondstof. Wanneer een product aan het einde van zijn levensduur komt, belandt het niet in de prullenbak, maar wordt het terug in de kringloop opgenomen: door recycling of biologisch gebruik worden de hulpbronnen behouden en worden ze grondstoffen voor een nieuw product. Om dit kringloopidee werkelijkheid te laten worden, hebben we perfect daarop toegesneden producten nodig. Producten zoals verven en lakken van ADLER – van meubellak tot venstercoating, van wandlak tot houtbeschermingslazuur.

Hoge eisen

Een verf-, lak- of houtverduurzamingsproduct moet een hele weg afleggen en aan heel wat eisen voldoen voor het verkrijgen van een "Cradle to Cradle"-certificering. We denken bijvoorbeeld aan een milieuvriendelijk productieproces met energie uit hernieuwbare bronnen zoals windenergie of waterkracht. Daarnaast hebben Cradle to Cradle-producten een hoog aandeel hernieuwbare grondstoffen. "In dit opzicht hebben lakbindmiddelen op basis van biomassa heel wat meer potentieel dan middelen op basis van ruwe olie", legt dr. Albert Rössler, Hoofd Onderzoek & Ontwikkeling bij ADLER uit. Dit geldt bijvoorbeeld voor de allround duurzame meubellak Bluefin Terra-Diamond, die voor 85 % uit natuurlijke grondstoffen bestaat. Ook de ecologische houtolie Pullex Aqua-Terra voor gebruik in de binnen- en buitenruimte behaalt vergelijkbare piekwaarden.

De kringloop van hout

Uiteraard speelt hierin ook de kringloopgedachte een centrale rol. ADLER is immers een specialist in het coaten van hout, dat bijna is voorbestemd voor de kringloopeconomie. "We spreken hier van een cascadegebruik", verduidelijkt dr. Rössler: de boomstam wordt verwerkt tot planken of balken waarvan gevels, vensters of meubels worden gemaakt. Wanneer deze onderdelen het einde van hun levensduur hebben bereikt, kan het hout in een volgende stap worden verwerkt tot vezel- of spaanplaten in plaats van thermisch te worden verwerkt. "Wij willen dat met onze producten gecoat hout geschikt is voor dit cascadegebruik. Op de langere termijn willen we onze coating een waardevolle functie geven in het recyclingproces, in die zin dat afval een waardevolle grondstof wordt."

Duurzaam assortiment voor alle domeinen

ADLER heeft nu een compleet assortiment gecertificeerde coatings voor elk toepassingsgebied rondom het huis: het hout van de gevel is beschermd met Pullex Aqua-Terra, de woonkamers zijn met de wandverf Aviva Terra-Naturweiß of de Legno Aqua-Öl voor houten lambriseringen veredeld. De houten vensters zijn gecoat met Aquawood Natureffekt en de voordeur met Aquawood Protor. En voor kleine doe-het-zelf klusjes is de universele lak Varicolor de eerste keuze. Het R&D-team van ADLER werkt ook aan tal van andere producten die voldoen aan alle vereisten voor een Cradle to Cradle-certificering. Dr. Albert Rössler is ervan overtuigd: "De toekomst is aan de kringloopeconomie. Duurzaamheid is niet enkel beperkt tot de bescherming van het milieu en het klimaat. Het vraagt vooral ook om een efficiënt gebruik van hulpbronnen – daar willen we met ADLER-producten een bijdrage aan leveren."

ADLER – Door onze aderen stroomt verf

Met 670 medewerkers is ADLER de toonaangevende fabrikant van lakken, verven en houtverduurzamingsmiddelen in Oostenrijk. Het familiebedrijf werd in 1934 opgericht door Johann Berghofer en is vandaag in handen van de derde generatie onder leiding van Andrea Berghofer. Elk jaar verlaat 22.000 ton lak de fabriek in Schwaz naar klanten in meer dan 30 landen over de hele wereld. ADLER heeft verkoopkantoren in Duitsland, Italië, Polen, Nederland, Zwitserland, Tsjechië en Slowakije; de ADLER-Werk Lackfabrik in Schwaz/Tirol (A) is de enige productielocatie. ADLER is als één van de eerste bedrijven in zijn branche 100 % klimaatneutraal sinds 2018. ADLER heeft zijn ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt door een groot aantal maatregelen. ADLER compenseert onvermijdelijke restemissies door erkende klimaatbeschermingscertificaten en draagt zo bij aan de financiering van nieuwe klimaatbeschermingsprojecten.

© by adler-lacke.com