Voelbaar goede oppervlakken met DLE plus van ADLER

Met het innovatieve, gepatenteerde Digital Lacquer Embossing (DLE)-proces heeft de Duitse systeemfabrikant Hymmen de mogelijkheden van industriële oppervlakteafwerking uitgebreid.
20 jan. 2022

Met DLE wordt een gelakt of bedrukt oppervlak met een transparante aflaklaag bedekt en vervolgens wordt een fijne structuur in de nog niet volledig uitgeharde verf gedrukt. Samen met een hoogwaardig coatingsysteem zoals Innolux Topcoat DLE van ADLER ontstaan zo unieke oppervlakken die er fascinerend uitzien en ook zo aanvoelen. De fabrikant heeft het proces nu verder ontwikkeld en de voordelen van Digital Lacquer Embossing met DLE plus uitgebreid: met DLE plus kunnen structuren tot een diepte van 200 µm en nauwkeurige, scherpe randen worden gedrukt. Bovendien zijn verschillende glansgraden en variabele dieptes mogelijk, zodat oppervlakken nog meer individueel en nog natuurlijker kunnen worden vormgegeven.

Grenzeloze mogelijkheden

Dankzij Digital Lacquer Embossing is het mogelijk om oppervlaktestructuren te creëren die perfect passen bij het visuele ontwerp. Dit zorgt voor een breed scala aan toepassingsmogelijkheden, legt Daniel Pesserer, hoofd van de afdeling meubelindustrie bij ADLER, uit: "Tot nu toe werd er in de meubel- en parketindustrie vaak met plaatmaterialen gewerkt, die met een houtpatroon werden bedrukt. Hoewel deze oppervlakken er heel natuurlijk uitzagen, voelden ze perfect glad aan. Met DLE plus kan aan het oppervlak op een absoluut natuurgetrouwe manier vorm worden gegeven met een voelbare nerf- en poriënstructuur." Naast de natuurlijke houtlook zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt: een authentieke steen-, beton- of tegelstructuur is net zo goed mogelijk als speelse ornamenten. Een bijzonder voordeel is de hoge mate van personalisering: "Dankzij de voordelen van de moderne digitale printtechnologie kunnen zelfs kleine batches eenvoudig worden gerealiseerd. Verder kan het DLE-systeem zonder veel moeite in een bestaand coatingsysteem worden opgenomen.

Technologische competentie

In nauwe samenwerking met de fabrikant Hymmen heeft ADLER zijn assortiment uv-uithardende meubellakken voor industriële verwerkers verder ontwikkeld en afgestemd op de nieuwe technologie. Met Innolux Topcoat DLE biedt ADLER het ideale product voor gebruik in de DLE- en DLE plus-processen. De lak overtuigt door een betrouwbare en efficiënte verwerking en een extreem duurzaam, krasvast en een tegen chemische middelen bestendig oppervlak. Bovendien ondersteunt het aangename gevoel van de lak de natuurlijke vormgeving van het oppervlak. "De soepele interactie van coating- en systeemtechnologie is cruciaal voor industriële verwerkers. Door onze ervaring met het DLE-proces en onze hoge technologische expertise kunnen wij onze klanten uitgebreide ondersteuning bieden om de diverse mogelijkheden van DLE en DLE plus optimaal te benutten."

ADLER – Door onze aderen stroomt verf

Met 670 medewerkers is ADLER de toonaangevende fabrikant van lakken, verven en houtverduurzamingsmiddelen in Oostenrijk. Het familiebedrijf werd in 1934 opgericht door Johann Berghofer en is vandaag in handen van de derde generatie onder leiding van Andrea Berghofer. Elk jaar verlaat 22.000 ton lak de fabriek in Schwaz naar klanten in meer dan 30 landen over de hele wereld. ADLER heeft verkoopkantoren in Duitsland, Italië, Polen, Nederland, Zwitserland, Tsjechië en Slowakije; de ADLER-Werk Lackfabrik in Schwaz/Tirol (A) is de enige productielocatie. ADLER is als één van de eerste bedrijven in zijn branche 100 % klimaatneutraal sinds 2018. ADLER heeft zijn ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt door een groot aantal maatregelen. ADLER compenseert onvermijdelijke restemissies door erkende klimaatbeschermingscertificaten en draagt zo bij aan de financiering van nieuwe klimaatbeschermingsprojecten.

Hymmen GmbH Anlagen und Maschinenbau

© by adler-lacke.com