Muren & Vloeren

Professionele renovatie van vakwerkhuizen

Vooral bij renovaties moet men erop letten dat er geen afbreuk wordt gedaan aan de oorspronkelijke natuurlijke materialen door de toevoeging van moderne bouwmaterialen. Wij raden dan ook aan om de renovatie over te laten aan vakmensen zoals schilders en schrijnwerkers.

WAT VAKWERKHUIZEN ZO BIJZONDER MAAKT

Een vakwerkhuis is opgebouwd uit een dragend houtskelet, waarvan de tussenruimtes (vakken) met klei of steen zijn gevuld. Kenmerkend aan deze duurzame bouwmaterialen is dat ze vocht transporteren. Enerzijds wordt vocht goed van binnen naar buiten getransporteerd. Anderzijds is de buitengevel in staat om regenwater te absorberen en later weer af te geven. Ongedierte zoals de huisbok en schimmels maken weinig kans om zich in of op deze duurzame gevel te manifesteren.

VAKWERKGEVELS BIJ MONUMENTEN

De meeste vakwerkhuizen zijn historische gebouwen. Daarom is niet alleen vakkennis inzake renovatie nodig, maar ook wat betreft monumentenzorg. Eerst moet de verantwoordelijke instantie voor monumentenzorg alle bouwkundige maatregelen goedkeuren die de uiterlijke kenmerken van het gebouw beïnvloeden. Dit geldt niet alleen voor de gevels, het pleisterwerk en het verven, maar ook voor de ramen en daken.

Voor uw houten balken raden wij de volgende producten aan:

 • Pullex Color: deze dekkende coating is vochtregulerend en verkrijgbaar in vele kleuren.
 • Pullex Renovier-Grund: deze primer maakt ook donkere kleuren weer licht – een twee-in-één product.
 • Pullex Top-Lasur: geschikt voor het overschilderen en renoveren. De natuurlijke houtnerf blijft behouden.

De gepleisterde gevel wordt bij voorkeur geverfd met:

 • de gevelverf Aviva Tirosilc-Color met filmbescherming tegen algen en schimmels. Uitstekende kleurvastheid, vuilafstotend en zeer waterdampdoorlatend.
 • Aviva Tirokat-Color: minerale silicaatverf op waterbasis voor weerbestendige coatings. Geurarm, zeer goede dekking en zeer waterdampdoorlatend.
   

Stappen

 1. STAP 1: ONDERZOEK VAN DE UITGANGSSITUATIE

  Voorafgaand aan de renovatie moet een gedetailleerd onderzoek ter plaatse worden uitgevoerd. De vastgestelde schade: de houtverf bladdert af van de houten balken. Het is tijd voor een professionele renovatie.

 2. STAP 2: DE VOORBEREIDING

  Eerst worden de balken tot op het hout geschuurd. De losgekomen onderdelen van de vakken worden verwijderd en bepleisterd met kalkcementpleister.

 3. STAP 3: UITZETTINGSVOEG

  De luchtvochtigheid beïnvloedt de elasticiteit van het hout. Daarom moet door middel van een kilgoot een uitzettingsvoeg worden voorzien. Zonder deze kilgoot ontstaat er drukspanning, waardoor de pleister gaat afbrokkelen.

 4. STAP 4: VERVEN

  en twee keer met de houtverf Pullex Color. Na het vakkundig bepleisteren van de gevel wordt een laag aangebracht van de universele witte gevelverf Aviva Tirosilc-Weiß. Het nieuw gerenoveerde vakwerkhuis straalt weer in volle glorie.

© by adler-lacke.com