Meubilair & Interieurinrichting

UV-bestendigheid van witte, geglazuurde oppervlakken in de meubelbouw

Wonen zoals in het hoge noorden - De Scandinavische inrichtingsstijl is niet meer weg te denken uit de moderne interieurinrichting en overtuigt met warmte en gezelligheid dankzij wit gebeitst hout.

Maar er zit heel wat werk achter het eenvoudige en lichte uiterlijk. Iedere houtbewerker weet het: hout in het wit beitsen is een bijzondere uitdaging! Door verschillende invloeden bestaat het risico dat er wolken ontstaan en het oppervlak zijn homogene uiterlijk verliest.

Daarom hebben de toepassingsexperts van ADLER het onderwerp onder de loep genomen. Hier vindt u hoe u bij het beitsen van witachtige tinten een goede UV-bestendigheid bereikt en waar u op moet letten.

Stappen

  1. Hout selecteren

    Voordat u met de bewerking van het oppervlak begint, moet u goed nadenken over uw houtkeuze. Naargelang de houtsoort moet rekening gehouden worden met verschillende uitdagingen. Terwijl houtsoorten zoals sparrenhout of beukenhout een verschillend absorptievermogen hebben, bevat eikenhout soms veel looizuur. Bovendien is de lichtechtheid een belangrijke indicator voor de keuze van houtsoorten in de meubelbouw. Deze beschrijft de bestendigheid van de te bewerken oppervlakken tegen UV-stralen en is bepalend voor het uiterlijk en de duurzaamheid van meubelstukken. Een zekere gelijkmatigheid in kleur en tekening kan daarenboven een essentiële bijdrage leveren aan het uiteindelijke uitzicht van het oppervlak en tegelijkertijd de natuurlijke houtstructuur zichtbaar houden

  2. Voorbehandeling

    Heeft u een houtsoort gekozen? Dan zou het hout een geschikte voorbehandeling moet krijgen. Vooral het slijpen met de juiste korreling zorgt voor perfecte resultaten. Daarbij worden naaldhoutsoorten hoofdzakelijk stapsgewijs geschuurd met een korreling van 100 / 120 / 150. Bij het gewone loofhout daarentegen begint het stapsgewijs schuren aan een korreling 120 en stijgt van 150 verder naar korreling 180. Door het oppervlak op te ruwen kan de beits goed opgenomen worden en kunnen oneffenheden, ruwe plekken, lijm- of verfresten worden verwijderd. Ook hier is het belangrijk rekening te houden met de eigenschappen van het hout.

  3. Kies het juiste beitsysteem

    Ook het beitssysteem zou op het hout moeten afgestemd zijn. Hierbij moet u er vooral letten of u naaldhout of loofhout wilt beitsen Grijp naar de Arova Spritzbeize als u eikenhout met een witachtige tint wilt beitsen. Met Arova Spritzbeize krijgt u precies het juiste product voor een eenvoudige behandeling en een gelijkmatig beitsbeeld. Deze loofhoutbeits op basis van lichtechte en gemicroniseerde pigmenten zorgt voor een bijzonder rustig beitseffect.

  4. Beits aanbrengen

    "Gelijkmatigheid" is hier het sleutelwoord. Om de natuurlijke bestanddelen van het betreffende hout zo goed mogelijk te isoleren en wolkvorming te voorkomen, moet de geschikte beits zorgvuldig en zo gelijkmatig mogelijk aangebracht worden. Daarenboven is de keuze van het juiste spuitpistool met de passende spuitmond uiterst belangrijk voor een optimaal resultaat. Let u bovendien op de aanbevolen opbrenghoeveelheid uit het technische gegevensblad.

  5. De laklaag kleuren

    Om vergeling door UV-stralen tegen te gaan, raden de toepassingsexperts van ADLER aan om vervolgens de laklaag in te kleuren. Om de laklagen in te kleuren, gebruikt u het ADLER-kleurconcentraat Solva Tint. Dit homogeniseert het oppervlak en egaliseert alle delen van het hout die elk op een verschillende manier absorberen. Zo behoudt het meubelstuk jarenlang zijn uitstraling.

  6. Tussenschuren

    Na een geschikte droogtijd moet het oppervlak nog een keer worden geschuurd. Zo kunnen houtvezels die na de eerste aanbrenging blijven staan zijn, worden ingekort en kan bovendien een goede hechting gecreëerd worden voor de volgende laklagen.

  7. Deklaag

    Als laatste stap brengt u de aflak aan. Ook hier raden we aan de laklaag in te kleuren. Beschermt u uw meubelstuk met een lichtecht laksysteem. De ADLER Möbellack PUR Antiscratch is duurzaam en overtuigt met een kwalitatief hoogstaande duurzaamheid. Mengt u de lak met 0,5 - 1% Solva Tint Polwarweiß en verhoogt u zo de UV-bestendigheid van uw meubelstuk.

  8. Afronding en conclusie:

    Hout witachtig beitsen? Geen probleem, als u daarbij op enkele zaken let. Door het verschillende absorptiegedrag van de houten ondergrond en de blootstelling aan UV-stralen vergeelt het meubelstuk met de tijd. Brengt u daarom het juiste beitssysteem gelijkmatig aan. Door het laksysteem in te kleuren, kan de lichtbeschermende werking van het gebeitste houtoppervlak verhoogd worden en kan verdonkering worden voorkomen.

© by adler-lacke.com