
Het nieuwe centrum
Wat vindt hij van zijn nieuwe school? Het antwoord van de jongen is duidelijk: "De school is echt cool!"Kan er een groter compliment zijn? En inderdaad: de verbouwing en nieuwbouw van het gymnasium in Gänserndorf gepland door het Weense architectenbureau Franz&Sue maakt indruk met een vriendelijke feel-good sfeer, flexibel ruimteontwerp, een goed doordacht duurzaamheidsconcept - en een uniek gevelontwerp.
Kun je je herinneren hoe de school waar je je jeugd hebt doorgebracht eruit zag? Misschien was het zo'n verouderd gebouw met een zware toegangsdeur en sombere gangen waar elke stap weerklinkt op de stenen vloer, gevuld met een kille en ontzagwekkende aura. Het Konrad-Lorenz-Gymnasium in Gänserndorf (Neder-Oostenrijk) was ook zo'n onuitnodigende leerplek - totdat het gerenommeerde Weense architectenbureau Franz&Sue het omtoverde tot een moderne, vriendelijke, feel-good school.
Samenkomen
In de villa's uit de oudheid was de aula het centrum van het sociale leven: een ruime ontvangstruimte of binnenplaats waar mensen elkaar ontmoetten met vrienden en familie, gasten ontvingen en feesten organiseerden. De architecten plaatsten zo'n plek centraal in hun plannen voor het herontwerp van het gymnasium. Ze vervingen het oude gebouw met drie lange vleugels van één verdieping door een helder nieuw gebouw van drie verdiepingen, waarvan de 40 klaslokalen rond de lichte, luchtige aula zijn gerangschikt. Deze dient niet alleen als "verkeersknooppunt" op weg van het ene lokaal naar het andere, maar ook als recreatie- en pauzeruimte voor de 1.000 leerlingen met zitkussens, gymnastiekmatten en tafeltennistafels. Aan de westkant, afgeschermd van de weg en de parkeerplaats door het hoofdgebouw, ligt de ruime schooltuin: met groenzones, speeltoestellen en veel zitplaatsen die uitnodigen om te kletsen, te chillen en te dromen - of om in alle rust de buitengewone gevel van het nieuwe gebouw te bewonderen, die meer dan een blik waard is. Op twee niveaus werden smalle larikshouten latten tegenover elkaar geplaatst: Een tweede niveau, 30° gedraaid, werd bovenop de binnenste, verticale latten geplaatst. Het filigrane ontwerp zorgt voor lichtheid en een iriserende, dynamische uitstraling - de gevel lijkt voortdurend in beweging. Deze indruk wordt nog versterkt door de bekleding met ADLER's Lignovit Platin effectglazuur in licht salar grijs. De op water gebaseerde lazuur is voorzien van speciale pigmenten die metallisch glinsteren in het zonlicht; tegelijkertijd anticipeert de bekleding op het natuurlijke vergrijzen van het hout en zorgt voor een blijvend mooi uiterlijk.
De toekomst in!
De gevel van lokaal larikshout is ook een statement voor de hoge normen van ecologie en duurzaamheid die het team van Franz&Sue consequent heeft gerealiseerd. Het project werd bekroond met een klimaaktiv silver award en een prijs voor voorbeeldig bouwen in Neder-Oostenrijk voor de grondstofbesparende realisatie en het geavanceerde energieconcept. Dus als u op zoek bent naar een tegenmodel voor de onderkoelde en sombere scholen uit het verleden: Hier vind je een uitstekend voorbeeld van een vriendelijk en eigentijds onderwijsgebouw.
© by adler-lacke.com