
Hoofdkantoor
Weer helemaal in het middelpunt: de 'Gesellschaft für Wohnungs- und Gewerbebau (GWG) Tübingen' heeft een beslissende rol gespeeld bij de transformatie van het voormalige terrein van het goederenstation in een leefbare woonwijk. Daarom vestigde het bedrijf zich ook in de directe omgeving – in een eigentijds, duurzaam, hybride houten gebouw van VON M.
GWG Tübingen heeft zich tot doel gesteld ecologisch en sociaal aanvaardbare leefruimte te creëren voor brede lagen van de bevolking. Het bedrijf heeft deze duurzaamheidsbeginselen daarom ook ter harte genomen bij de bouw van zijn eigen nieuwe bedrijfspand: VON M uit Stuttgart heeft een kantoorgebouw ontworpen dat op een ongecompliceerde en eenvoudige manier aan complexe eisen voldoet – echt innovatief, niet alleen voor de nieuwe stadswijk, maar ook als het gaat om het hedendaagse bouwen zelf!
Met hout erin en ervoor
Wat maakt het project zo innovatief? Bijvoorbeeld dat niet het hele gebied is volgebouwd, maar dat er naast het vierkante stuk waar gebouwd wordt een royale open ruimte werd gecreëerd: hier ontstaat een klein 'klimaatbos' dat de openbare ruimte leefbaarder maakt, inclusief schaduw en vocht, en zo het stedelijke microklimaat verbetert. Of dat er is gekozen voor een grondstofbesparende bouwmethode met een hernieuwbare grondstof: de draagconstructie, de scheidingswanden en de gevel zijn van hout – alleen het centrale gedeelte met liften en trappen, net als de kelder, zijn gemaakt van gewapend beton. En last but not least, door af te zien van mechanische ventilatie – in plaats daarvan stroomt de lucht van het 'low-tech ventilatiesysteem' vanzelf door het atrium en speciale gevelopeningen.
Eén ruimte, één look
De indeling van het gebouw is ook ontworpen met het oog op de toekomst: de ruimtes kunnen voor bijna alles worden gebruikt: individuele bureaus of open kantoorruimte? Een gemeenschappelijke ruimte die communicatie bevordert of een rustige werkplek voor geconcentreerd werken? Alles is mogelijk! De lichte, houten afwerkingen zorgen voor een harmonieus kader: de kwaliteit van het hout als bouwmateriaal is voelbaar en door het hout ontstaat er een vriendelijke werkomgeving. De schrijnwerkerij Gebrüder Schäfer GmbH heeft de elementen van hout van de zilverspar afgewerkt met Lignovit Interior UV 100 van ADLER in de witte tint Zugspitze. Voor het vaste meubilair, zoals keukens en recepties, werd voor dezelfde look gekozen voor een robuuste laklaak met bijpassend gekleurde Bluefin Unistar. Met de houten-aluminium vensters en deurelementen van Rauh SR Fensterbau GmbH garandeert Aquawood Natureffekt robuustheid, met kleuren die perfect passen. Daarnaast kan met het ADLER Color Synergy Systeem ook de natuurlijke matte vensterlazuur in dezelfde tint worden gekleurd.
Bescheiden en toch opvallend
De buitenkant van het gebouw wordt gekenmerkt door de ritmisch geplaatste, verspringende hoge vensters, afgewisseld met gesloten houten vlakken. Het bedrijf Holzbau Schaible GmbH haalde voor een deel het hout van de zilverspar, dat voor de buitenkant, maar ook binnen werd gebruikt, rechtstreeks uit inheemse bossen via een boswachter en een zagerij – dat is nog eens regionaal sourcen! De gevel werd gecoat met Lignovit Platin van ADLER in de kleur Achatgrau. De licht metaalachtige glans zorgt voor een hoogwaardige uitstraling, maar is tegelijkertijd discreet en laat de sterke kubusvorm van het gebouw met zijn verzonken bovenste verdieping goed naar voren komen. De voordelen van hout als bouwmateriaal – zelfs voor bouwklasse 5 – zijn niettemin duidelijk en zorgen ervoor dat het hele gebouw de waarden van GWG Tübingen weerspiegelt: bescheiden en innovatief, voordelig en duurzaam. Wat de 40 medewerkers voor hun klanten willen betekenen, vinden ze ook terug op hun eigen werkplek.
© by adler-lacke.com