Ⓒ JOHANNES PLATTNER FOTOGRAFIE, A-6020 INNSBRUCK
HOUTBOUW EN GEVELS

Passief wooncomplex Samer Mösl

INNOVATIEF WONEN

93 inzendingen, tien nominaties en uiteindelijk vier prijswinnaars: eind mei werd in Wenen de Staatspreis für Architektur und Nachhaltigkeit (nationale prijs voor architectuur en duurzaamheid) uitgereikt. De prijzen werden toegekend aan projecten die ambitieuze architectuur combineren met een grondstoffenbesparende bouwmethode. "De schitterende voorbeelden uit de wedstrijd tonen aan dat het thema van duurzaamheid populairder wordt en bouwkundigen steeds meer stimuleert om nieuwe normen te stellen", aldus minister van Milieu Niki Berlakovich tijdens de prijsuitreiking.

EEN UITSTEKEND COMPLEX

Een van de vier winnaars was het wooncomplex Samer Mösl in Salzburg – met 60 wooneenheden het grootste passieve wooncomplex met meerdere verdiepingen in Oostenrijk.

Het complex bewijst volgens de jury dat goede architectuur en duurzaam bouwen ook mogelijk zijn in de sociale woningbouw, waar bepaalde beperkingen gelden. Alleen voor de kelderverdieping en de trapstructuur werd beton gebruikt. De buitenmuren bestaan uitsluitend uit geprefabriceerde, damp-open houten regelwerken met cellulose-isolatie.

Het innovatieve wooncomplex in Salzburg werd gebouwd door Meiberger Holzbau uit Lofer. De coating die er werd gebruikt, komt van ADLER: Pullex Silverwood Holzschutzlasur bestrijdt de 'donkere kant' van de zon en voorkomt dat de houten gevel een lelijke grauwe kleur krijgt. Meer dan 4000 liter van de innovatieve impregneerlazuur gaven de gevel een gelijkmatig, oudbruin patina-effect. Onze hartelijke felicitaties aan de winnaar!

© by adler-lacke.com