© Kúpalisko Podhájska
Houtbouw en gevels

Een uitnodigende ontvangstruimte

Welkom in dit welnessparadijs: dat is de boodschap die de bezoekers overduidelijk meekrijgen in de nieuwe ontvangstruimte van het populaire thermaalbad Podhajska. De ontvangstruimte nodigt met zijn heldere, gemoedelijke ontwerp uit licht, gebogen hout uit tot een ontspannend verblijf in sauna en zwembad, in ligstoelen en glijbanen. Het gebouw is een uitnodigend visitekaartje voor het hele terrein en zeker niet het laatste puzzelstukje in dit voortdurend evoluerende complex dat is uitgegroeid van een klein zwembad tot een populaire bestemming voor rustzoekers van heinde en verre - niet alleen uit Slowakije, maar ook uit Tsjechië, Polen, Oostenrijk en Hongarije.

© Kúpalisko Podhájska
© PREFA / Croce & Wir
© PREFA / Croce & Wir
© PREFA / Croce & Wir
© PREFA / Croce & Wir
© PREFA / Croce & Wir

Een zee in Slowakije?

Het thermaalbad in het pittoreske zuidoosten van Slowakije kan terugblikken op een bewogen geschiedenis. In 1973 deed een boorploeg een ongelooflijke ontdekking op een diepte van 1900 meter: Slowakije heeft een zee! De onderzoekers troffen niet alleen prehistorische vissentanden aan, maar ook water met een temperatuur van 80 graden, gutsend uit de gesteentelagen en met een vergelijkbare samenstelling als dat van de Dode Zee. De dorpelingen bouwden al snel een klein zwembad van oude straatnaamborden en genoten van de heilzame effecten van de groenbruine bouillon. In de loop van de jaren werden dan kleedkamers, douches, extra zwembaden, buffetten, een hotel en een restaurant bijgebouwd. En sinds de jaren negentig wordt het thermale complex alsmaar populairder bij bezoekers. Tien jaar geleden werd ook het Aquamarin Wellnesscenter opgetrokken. De architect, die destijds de mensen al inspireerde met zijn imposante gebouw, richtte de ontvangstruimte ook dit keer op geheel passende wijze in.

Alles vloeit

Ing. arch. Ladislav Bakša van het architectenbureau Ateliér na bašte s.r.o plande een ruime ontvangstruimte gebaseerd op natuurlijke vormen en de golven van het water. Gebogen gelamineerde spanten uit sparrenhout vormen een trechter waarin het aluminium dak als het ware als een sprankelende waterval stroomt. Bezoekers zoeken tevergeefs naar rechte lijnen, hoeken en randen, ook binnen. De ontwerper heeft zich niet voor niets laten leiden door het motto Panta Rhei – alles vloeit. De uitdagende houtbouwconstructie werd uitgevoerd door de Slowaakse houtbouwprofessionals van LATTI-Extra GmbH en TECTUM NOVUM, a.s.

Natuurlijke schoonheid

De experts van LATTI-Extra hebben een coating gebruikt waarmee ze al jarenlang uitstekende ervaringen hebben: de watergedragen Lignovit-lijn van ADLER! Op die manier kunnen ze het lichte sparrenhout langdurig mooi houden. Het hout voor de buitenruimte werd eerst geïmpregneerd met ADLER Lignovit IG Protect en daarna twee keer met ADLER Lignovit Protect Finish geschilderd in de kleur sparrenhout. Het hout voor de binnenruimte werd veredeld met Lignovit Interieur UV 100 in de kleur Natur. Dankzij het lazuur blijft de natuurlijke uitstraling behouden en is het hout beschermd tegen vergeling. Op die manier kan de ontvangstruimte de alsmaar groter worden groep bezoekers nog jarenlang de weg wijzen naar de ultieme ontspanningsplek!

© by adler-lacke.com