Houtbouw en gevels

Leven met de zon

ELEGANT EN EFFICIËNT

Dat elegantie en efficiëntie hand in hand kunnen gaan, bewijst de door atelier b ontworpen eengezinswoning in Capellen, Luxemburg: een gebouw dat niet alleen bestaat uit hout, beton en steen, maar ook uit licht en lucht. Het architectenbureau maakte uitgebreid gebruik van de mogelijkheden van het vrijstaande huis, met zijn naar het oosten en westen gerichte lengteassen.

Een lichte entree leidt naar de ruime woon- en eetkamer, die toegang biedt tot zowel de tweede verdieping als tot de tuin – een mooie gelegenheid om uw blik te laten dwalen over de zacht glooiende heuvels in het uitgestrekte Luxemburgse landschap. Ook de ligging op een lichte helling is kenmerkend voor het door atelier b ontworpen gebouw met zijn gesofisticeerde trapsgewijze vorm: aan de buitenkant is het gebouw verdeeld in twee delen, waarvan het ene iets hoger ligt dan het andere en die ook in materialen van elkaar verschillen. Deze structuur met verschillende niveaus wordt ook binnen doorgetrokken, op alle verdiepingen.

MET ZON GEBOUWD

De energiebalans van het gebouw wordt ook gevoed door licht en lucht. Met behulp van een warmtepomp voorziet de via de lucht gewonnen energie het energiezuinige huis van warmte en van gebruikswater, terwijl een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en grondwarmtewisselaar zorgt voor luchtcirculatie en koele nachten in de zomer. Het principe van licht en lucht wordt ook weerspiegeld in het gevelontwerp van de vrijstaande eengezinswoning, waarvoor wit pleisterwerk werd gecombineerd met hout.

"We wilden voorkomen dat de houten gevel onregelmatig zou vergrijzen en een product vinden dat het hout een uitstraling geeft, die anders alleen na jarenlange veroudering tot stand zou komen", vertelt Christian Barsotti. Samen met het houtbouwbedrijf koos hij bewust voor het vergrijzingsmiddel Pullex Silverwood van ADLER. De gevel van geschaafd lariks staat dus niet alleen garant voor duurzaam bouwen, maar ook voor een mooie uitstraling: afhankelijk van het tijdstip van de dag straalt de houten gevel in verschillende zilvertinten en reflecteert het zonlicht over het gehele oppervlak.

© by adler-lacke.com