Meubel

Sociaal centrum Sölden

Actief ouder worden in plaats van gewoon ouder worden – dat is het idee dat het bedrijf DIN A4 Architektur niet in steen heeft gebeiteld, maar in hout heeft uitgesneden. De indeling in twee delen volgens de verschillende behoeften van de bewoners – verpleging of verzorging – wordt weerspiegeld in het gebouw: twee in elkaar overlopende maar in hoogte van elkaar verschillende bouwstructuren, midden in het stadscentrum. "De trapsgewijze vorm komt tegemoet aan de nabijheid van het bestaande bejaardentehuis; dankzij de hoogteverschillen hebben we in de voormiddag een zonnig dakterras. Wat voor ons bijzonder belangrijk was, zijn de weer- en windbestendige ruimtes die mensen uitnodigen om buiten te vertoeven", vertelt projectmanager Christian Fuchs. Binnen bieden ruime, lichte binnenplaatsen aangename ruimtes voor recreatie en beweging – voor de bewoners plaatsen van samenzijn en interactie.

HOUT IN PLAATS VAN STEEN

Het sociale idee is ook terug te vinden in de bouwmethode en de materialen: "Het gebouw is een hybride constructie en we hebben de voorkeur gegeven aan grondstoffenbesparende materialen", legt Fuchs uit. Daarom is hout zowel binnen als buiten het belangrijkste bouwmateriaal; afgewerkt met ADLER-coatings, ook zowel binnen als buiten.

De gevel is de belichaming van het "waardig ouder worden": bedekt met traditionele Tiroolse vurenhouten leien, die al eeuwenlang zowel grote boerderijen als kleine schuren bekleden en die bij vele bewoners ongetwijfeld mooie herinneringen zullen oproepen. De houten leien gaan met de tijd niet alleen natuurlijk vergrijzen, maar zelfs "verzilveren" – weliswaar ongelijk, afhankelijk van het weer en de blootstelling aan de zon. Het traditionele bedrijf Astner Holzschindeln heeft daarom het sociale centrum van Sölden een beetje geholpen: alle 60.000 leien werden ondergedompeld in aluminiumgrijs (Aluminiumgrau) Pullex Silverwood voor ze werden geplaatst. Zo hebben ze vanaf het begin een hoogwaardige zilveren glans en zijn ze beschermd tegen ongedierte en ongelijkmatige verkleuring door weersomstandigheden. Ook dit hangt samen met het idee van duurzaamheid en de zuinige omgang met grondstoffen.

GEEN HUIS MAAR EEN THUIS

De schrijnwerkerij Lenhart der Tischler GmbH is verantwoordelijk voor het duurzame interieur met natuurlijke houten meubels. Dit is volledig in lijn met de zonnige, luchtige en gezonde sfeer die wordt gecreëerd door de architectuur. Lenhart heeft niet alleen 26 kamers en negen woningen voorzien van kasten, deuren, dressoirs en badkamermeubels, maar ook de keukenafdeling, de kantoren, de zitruimtes in de binnenplaatsen, het kinderdagverblijf en de kapel – alles bekleed met essenfineer en mat gelakt. Hierbij werden de ADLER Legnopur en ADLER Innolux meerlaagse coating gebruikt. Voor het uiterst zwaar belaste keukenmeubilair gebruikte de schrijnwerker ADLER PUR-Strong. Het resultaat is licht, hoogwaardig en uniek meubilair dat voor de bewoners van het tehuis een thuis maakt.

 

Sölden heeft nu een waardige plaats voor zijn oudere bewoners: vol van en midden in het leven, aangenaam, interactief en duurzaam.

 

© by adler-lacke.com