Opleidingscentrum in Lans | © Mario Webhofer
Ramen & Deuren

Kinderen in het middelpunt

De school als dorpscentrum: die visie heeft de Tiroolse gemeente Lans bei Innsbruck met de nieuwe kindercampus gerealiseerd. Met de elegante nieuwe constructie van de 'Drehscheibe' (draaischijf) heeft het bureau Schwärzler Architekten uit Innsbruck de kinderen uit Lans ook vanuit architecturaal oogpunt in het centrum van het dorp geplaatst en een moderne ontmoetingsplaats voor de groeiende gemeenschap gecreëerd.

Opleidingscentrum in Lans | © Mario Webhofer
Opleidingscentrum in Lans | © Mario Webhofer
Opleidingscentrum in Lans | © Mario Webhofer
Opleidingscentrum in Lans | © Mario Webhofer

Nergens verandert de leefruimte zo dynamisch als in de stedelijke buitenwijken. Moderne woongebouwen ontmoeten landelijke architectuur, de behoeften van de ‘oude bewoners’ kruisen die van de ‘nieuwe inwoners’. De politiek staat voor een heleboel uitdagingen: behoud van een harmonieus stadsbeeld, verzoening van verschillende interesses, instandhouding van een levendige dorpsgemeenschap. De gemeente Lans bei Innsbruck laat zien hoe deze uitdagingen actief vorm kunnen krijgen. Het heeft zich geëngageerd voor een alomvattend dorpsvernieuwingsprogramma, met als focus een nieuw opleidingscentrum. Voor dit doel werd een open architectuurwedstrijd voor de hele EU aangekondigd, waarbij uit 65 inzendingen het project van het lokale kantoor Schwärzler Architecten als winnaar uit de bus kwam. De 'Drehscheibe' (draaischijf) verandert het nieuwe school- en kindercentrum in een moderne ontmoetingsplek voor de dorpsgemeenschap.

Zilveren tweeling ...

De kleuterschool en basisschool waren tot voor kort gehuisvest in een gebouwencomplex uit de jaren 60, naast het stadskantoor en clubhuis. Dit complex was echter verouderd en krap, zonder de nodige vrijheid voor moderne onderwijsconcepten en met veel te weinig ruimte voor de groeiende bevolking. Voor de nieuwe constructie dacht de gemeente aan de 'Scheibe' (schijf), een weiland direct in het centrum van het dorp – de kinderen horen immers in het centrum van het dorp! Het kantoor Schwärzler Architects uit Innsbruck – met in het team naast de oprichters Michael en Ingrid ook hun dochter Eva Schwärzler – gebruikte het weidegebied voor twee vierkante structuren die als tweeling naar elkaar toe gericht zijn. In het zuidelijke, iets verhoogde gedeelte zijn de kleuterschool en de crèche gehuisvest, het tegenoverliggende gebouw huisvest de basisschool. Daartussenin bevindt zich het gemeenschappelijke voorplein als ontmoetingsplek. De omliggende weilanden bieden uitzicht op het uitgestrekte middelgebergte en creëren een natuurlijke, kindvriendelijke sfeer.

... midden in het groen

Nauw verbonden met de natuur en geschikt voor kinderen, die twee principes vormen de rode draad voor het ontwerp van de 'Drehscheibe' (draaischijf). De milieuvriendelijke houtconstructie verleent de beide constructies een elegante lichtheid, die wordt benadrukt door hun coating. Het voorvergrijzingslazuur Pullex Silverwood van ADLER zorgt voor een heldere, vriendelijke uitstraling en gelijkmatige verwering. Bovendien hebben de architecten een subtiel designhoogtepunt geïntroduceerd. De gevel in vurenhout werd door houtbouwbedrijf Rieder uit Zillertal horizontaal uitgevoerd voor de kleuterschool en verticaal voor de basisschool. Het opleidingscentrum past met zijn groendak in het natuurlijke landschap, een duurzaam materiaal- en energieconcept garandeert een milieuvriendelijke leeromgeving. Dit geldt ook voor de interieurs, waarvoor het Schwärzler-team ook veel hout heeft gebruikt. De deuren van de werkplaats van Jeld-Wen en de royale hout-aluminium vensters van de Karinthische schrijnwerkerij Wuntschek zorgen voor een lichte sfeer. De vurenhouten wandlambriseringen, ook uitgevoerd door Holzbau Rieder, brengen natuurlijkheid in het interieur – en dat permanent, want dankzij de coating met het milieuvriendelijke binnenlazuur ADLER Lignovit Interior UV 100 is het hout beschermd tegen vergeling. Het geheel wordt harmonieus gecombineerd met het meubilair van schrijnwerkerij Scheschy uit Opper-Oostenrijk, behandeld met ADLER Legno-Öl voor een warm uiterlijk en gevoel en de milieuvriendelijke Innolux meerlaagse verf voor een robuuste bescherming.

Leer- en leefruimte

'Het bouwen van deze school is één van mijn mooiste en belangrijkste opdrachten ooit', aldus architect Ingrid Schwärzler. Het Schwärzler-team scoorde meteen 'bijzonder goed' bij het realiseren van deze opdracht. Met de 'Drehscheibe' (draaischijf) hebben ze een moderne, kindvriendelijke leer- en leefruimte gecreëerd – met voor oud en jong een nieuw dorpsplein in het hart van de gemeenschap.

© by adler-lacke.com