© © Huber & Sohn GmbH & Co. KG.
INTERIEUR

Eco? Logisch!

Houtbouw zwaait de plak op voormalig kazerneterrein: in het Prinz-Eugen-Park in München troont de grootste aaneengesloten houtbouwnederzetting van Duitsland – een ecologisch modelproject als eerbetoon aan de houtbouw. En ADLER? Heeft de kroon gezet op tal van prachtige projecten!

© dressler mayerhofer rössler gmbh
© dressler mayerhofer rössler gmbh
© PK Odessa - Markus Lanz, Sebastian Schels
© PK Odessa - Markus Lanz, Sebastian Schels
© Conné van d’ Grachten
© Conné van d’ Grachten

Twee gemeentelijke woningcorporaties, vier bouwgemeenschappen en twee coöperaties creëerden op acht bouwkavels (en dus een derde van het hele wijkgebied) een ecologische stadswijk op basis van de modernste criteria. Dit project met 566 woningen, maar ook twee kleuterscholen, een wijkcentrum, werkplaatsen, co-working spaces en gemeenschapstuinen is een waar eerbetoon aan de houtbouw. Er golden strenge richtlijnen voor alle gebouwen: hernieuwbare grondstoffen – dus hout – moesten in een bepaalde hoeveelheid worden gebruikt en er moest worden voldaan aan duurzaamheidsnormen en ruimtevereisten. Binnen dit keurslijf werden volledig verschillende, stuk voor stuk indrukwekkende objecten ontwikkeld: van zeven verdiepingen tellende gebouwen tot rijtjeshuizen, van solide tot houten hybride gebouwen, van nauwelijks als houten constructies herkenbare gebouwen tot de talloze andere gebouwen die hun oorsprong met trots onthullen: met houten gevels, houten vensters, binnenmuren en plafonds uit hout – beschermd en afgewerkt met ADLER-coatings. We presenteren hier drie bijzonder succesvolle projecten.

Kleiner Prinz in een platinagrijs gewaad (WA 16 oosten)

De wensen van 39 bouwers onder één dak brengen? Dat kan toch alleen maar tot een kakofonie leiden? Maar met 24 atriumhuizen van twee tot drie verdiepingen en twee punthuizen van vier verdiepingen met 15 flats heeft dressler mayerhofer rössler architekten een geslaagd kunstwerk neergezet: de zuidoostelijke rand van deecologische modelwijk wordt gevormd door de 'Kleiner Prinz' een lichtovergoten, lineair complex met een hoge levenskwaliteit. Ondanks de uniforme uitstraling – alle gebouwen zijn door de coatingprofessional Holz Espermüller met ADLER Lignovit Platin in een speciale kleur getooid met een voorvergrijsde, ruw gezaagde sparrenhouten bekleding – bieden de gebouwen ruimte voor een grote verscheidenheid aan woon- en gebruiksontwerpen. Binnen zorgen de met ADLER Lignovit Interior UV 100 gecoate massief houten plafonds in de witachtige Mont Blanc tint en de ruime hout-aluminium vensters van Schreinerei Köppl in elegant wit (ADLER Aquawood Spritzlack XT) voor een in licht badende, vriendelijke woonsfeer.

Grote balkons met rode en witte accenten (WA 13)

Pakula & Fischer Architekten ontwierp het grootste architectonische geheel in de houtbouwwijk en de houtbouwexperts van Huber & Sohn realiseerden het ontwerp voor de gemeentelijke woningbouwvereniging GEWOFAG: 181 sociale huurappartementen en een kinderdagverblijf in houthybride constructie. Twee L-vormige constructies van vijf verdiepingen en een bouwblok van drie verdiepingen zijn gegroepeerd rond één binnenplaats. De uiterst economisch in het modulaire systeem geconstrueerde, door de coatingexperts REMA met ADLER Lignovit Platin voorvergrijsde lariksgevel ziet er niet eentonig uit, maar veeleer vrolijk en vriendelijk. Dit is te danken aan de kleurrijk geaccentueerde balkons die met ADLER Lignovit Platin in Rubinrot met witte accenten zijn uitgevoerd (ADLER Lignovit Sperrgrund, ADLER Lignovit Color 9016). Voor het kinderdagverblijf werden hoogwaardige houtvensters gebruikt die de fabrikant Huber & Sohn ook van een ADLER-coating heeft voorzien. Hout waar het zinvol is, flexibele ruimteontwerpmogelijkheden, efficiënte uitvoering – het project illustreert op indrukwekkende wijze dat de hoogste levenskwaliteit en betaalbaar bouwen met duurzame grondstoffen elkaar niet uitsluiten.

Hoge torens in een geschubd omhulsel (WA 14 westen)

Met een kunstgreep verleende architect Stefan Rapp zijn project ondanks het grote formaat levendigheid en lichtheid: de verticale plankvormige schubben aan de gevel veranderen per verdieping van richting en geven zo een driedimensionale indruk. De elegante, wisselende look wordt onderstreept door de coating met ADLER Pullex Platin in de kleur Quarzgrau, die het uitvoerende bedrijf müllerblaustein HolzBauWerke GmbH op de gevel heeft aangebracht. De zichtbare plafonds uit kruislagenhout in het interieur behouden hun prachtige lichte houtkleur dankzij ADLER Lignovit Interior UV 100 in de tint Zugspitze. De lichtgrijze vensters van de schrijnwerkerij R u. R Schmid met ADLER-coating waren al geïntegreerd in de geprefabriceerde houten paneelelementen, voor een snelle en ongecompliceerde constructie. De 57 – veelal gesubsidieerde – woningen werden ondergebracht in vier afzonderlijke volumes om een maximum aan daglicht te garanderen. Ze groeien uit het “Haus für Kinder” op de kelderverdieping. Groeien is het sleutelwoord: het Prinz-Eugen-Park, de perfecte plek voor opgroeienden en volwassenen toont op indrukwekkende wijze wat er allemaal uit hernieuwbare materialen kan groeien!

© by adler-lacke.com