Johannes Kepler Universität Linz | © Bruno Klomfar
Interieur

Campus van de toekomst

Geen elitaire ivoren toren, maar een druk bezochte vuurtoren. Aan de rand van de stad, maar toch te midden van de bedrijvigheid. Een plek waar niet zozeer het materiaal telt, maar des te meer wat we ermee doen. Dankzij de zorgvuldige verdere ontwikkeling door Riepl Riepl Architekten is de campus van de Johannes Kepler Universiteit Linz uitgegroeid tot een eigentijds educatief centrum.

Johannes Kepler Universität Linz | © Bruno Klomfar
Johannes Kepler Universität Linz | © Mark Sengstbratl
Johannes Kepler Universität Linz | © Bruno Klomfar
Johannes Kepler Universität Linz | © Mark Sengstbratl
Johannes Kepler Universität Linz | © Mark Sengstbratl

Het is de grootste universiteitscampus van Oostenrijk. En misschien ook wel de mooiste. Sinds 1966 zijn talrijke onderzoeks- en onderwijsfaciliteiten ontstaan rond de vijver in het idyllische kasteelpark, op het terrein van het voormalige Auhof-paleis aan de oostelijke rand van Linz. Riepl Riepl Architecten heeft het complex van de Johannes Kepler Universiteit onlangs uitgebreid met goed doordachte uitbreidingen en verrijkt met een eigentijdse identiteit. Een universiteit is immers tegenwoordig niet meer beperkt tot een statisch onderwijsgebouw, maar integendeel een plek voor beweging en ontmoeting!

Open ontmoetingsplek

Het uitgestrekte campusterrein met meer dan 20 gebouwen biedt genoeg stimulans om te bewegen – er ontbrak alleen een centrale ontmoetingsplek. Gabriele Riepl, Peter Riepl, Christof Pernkopf en hun team ontwierpen de ‘Kepler Hall’ die voortaan in deze behoefte voorziet. Het direct in het oog springende gebouw vormt nu een verbinding tussen de universiteitscampus en de stadswijk, en fungeert als het ware als een brug tussen het openbare en universitaire leven. Het dient als eerste ontmoetingsplek, als visitekaartje en als polyvalente ruimte. De aula, die doet denken aan een tempel met vrijdragend dak op filigrane steunen, heeft uiteenlopende toepassingen. Hij kan als balzaal en sporthal worden gebruikt, maar ook als informatiecentrum en galerie. Hij is net zo geschikt voor het organiseren van een weekmarkt als een wetenschappelijk congres. De uitgestrekte, kleurrijke gordijnen – een kunstproject van Gilbert Bretterbauer – laten vrije oppervlakken en ingerichte ruimtes in elkaar overvloeien. Precies daarom adviseerde ADLER-architectenadviseur Manfred Höfurthner een coating met ADLER Lignovit Terra voor de doorlopende houten elementen. De ecologische houtolie kan zonder aarzelen binnen en buiten worden gebruikt en verleent de Kepler Hall in de kleur Puma een edele, gereserveerde donkere uitstraling, waarmee hij perfect in het trapsgewijs opgebouwde campussilhouet past.

Herinterpretatie

Riepl Riepl wou de structurele stijl ook doortrekken in het LIT Open Innovation Center – maar dan in de vorm van een spannende herinterpretatie: alleen de sokkel bestaat uit een constructie van gewapend beton, een materiaal dat in de rest van de campus veelvuldig aanwezig is. De bovenste twee-en-een-halve verdiepingen bestaan echter uit houten elementen. De kleur van de fijne lamellen van de gevel werd precies afgestemd op de rode betonnen sokkel. Het geheel werd afgewerkt met een likje ADLER Lignovit Lasur in kleur Abendrot en daarover ADLER Lignovit Platin in een bijzondere mix van Rubinrot en Granatbraun. Binnen werden de houten panelen afgewerkt met ADLER Lignovit Interior UV 100 in de kleur Mont Blanc om de uitnodigende, vriendelijke, communicatieve sfeer te benadrukken. Het LIT Open Innovation Center brengt namelijk bedrijfsleven en wetenschap, onderzoek en toepassing samen onder één dak. Precies zoals we verwachten van een universiteit van de toekomst.

© by adler-lacke.com