© GCA Architektur / Andrea Rührnschopf
RAMEN & DEUREN

Baden op kantoor

Dobberen in het water, dutten in de zon, wandelen op het strand. Als we onze ziel ontspannen en tot rust komen in de natuur, dwalen onze gedachten af en krijgen we de beste ideeën. Het team van GCA Wohnen was waarschijnlijk in een creatieve bui toen ze haar klanten voorstelde werk en ontspanning onder één dak te combineren – met een badhuis dat tevens dienst doet als kantoor.

© GCA Architektur / Andrea Rührnschopf
© GCA Architektur / Nico Havranek
© GCA Architektur / Andrea Rührnschopf
© GCA Architektur / Andrea Rührnschopf

De coronapandemie heeft ons idee van werkplaatsen blijvend veranderd. De grenzen tussen werk en vrije tijd vervagen steeds meer. Deze ontwikkeling was voor het team van GCA Wohnen de aanleiding om een compleet nieuw gebruiksconcept te ontwerpen: ‘Ons idee was een plek waar ontspanning, werk, inspiratie en creatief werk perfect kunnen worden gecombineerd’, legt architecte Andrea Probst uit. De Weense woningbouwontwikkelaar vond de juiste plek hiervoor op een steenworp van zijn eigen deur – in de Kuchelau in het 19e stadsdistrict van Wenen, vernoemd naar de Kuchel-tuinen (moestuinen) die zich toentertijd in de Au bevonden. De haven van Kuchelau, die daar werd aangelegd in het kader van de Donau-regeling, is met zijn zwemmeer een populair lokaal recreatiegebied. GCA plaatste een rij van 17 houten constructies direct langs de oever. Het lijken wel parels aan een ketting, die stuk voor stuk schitteren in de zon met hun gevel van sparrenhout, gecoat met ADLER Lignovit Platin Onyxschwarz. Ook voor het ontwerp hoefden de planners niet ver te zoeken. Ze baseerden zich op de zogenaamde cabanes. Deze term, die voornamelijk wordt gebezigd in het oosten van Oostenrijk, verwees oorspronkelijk naar privéhutten in zomerbaden die buiten de openingstijden toegankelijk waren.

Zomerzon

Alleen al de term cabane doet ons denken aan zwoele zomeravonden, waterpret en eindeloze vakanties. De smalle, langgerekte structuren aan de haven van Kuchelau worden echter niet alleen gebruikt voor strandrecreatie, maar ook voor productieve doeleinden. Ze vormen een stimulerende werkomgeving voor kunstenaars, adverteerders, architecten, filmmakers, bedrijfsadviseurs, juristen, fotografen en andere creatieve geesten. Multimodale ruimtes zijn ingericht volgens de behoeften van moderne kantoor- en vergaderarchitectuur, inspirerende open ruimtes nodigen uit tot creativiteit. De gebruiker kiest helemaal zelf waar hij pen en papier of een laptop gebruikt, of waar hij het ligbed neerzet: op het overdekte terras, het liefkozend als ‘solarium’ bestempelde zonnedek, in de galerij of in het atelier, dat met grote glasvlakken op het water uitgeeft.

Bootmateriaal

Water, natuur, zwemmen, boot: hier is slechts één bouwmateriaal op zijn plaats – hout! Vooral omdat het natuurlijke materiaal ook perfect aansluit bij het idee van duurzaamheid, dat toonaangevend was voor het hele project. De cabanes zijn gebouwd op verhoogde funderingen om tegen een 30-jarig hoogwater opgewassen te zijn. De grindbodem eronder en rondom bleef onverhard en dus doorlaatbaar. De oevertalud werd op natuurlijke wijze bewaard. Voor een zo klimaatvriendelijk mogelijke uitvoering werden de houten modules door Graf Holztechnik in slechts twee delen geprefabriceerd in de nabijgelegen fabriek in Horn. Zo moesten materieel en arbeiders slechts korte afstanden afleggen. Trots op hout De hoogste prioriteit was dan ook om het ecologische bouwmateriaal hout met gepast zelfvertrouwen te presenteren. Zo inspireren de cabanes ook in het interieur met een natuurlijke, houten inrichting. De vloeren van het trappenhuis en de galerij werden, afhankelijk van de vraag met ADLER Legno Öl of voor een betere bescherming bij hogere belasting met het ADLER Floor-System gecoat. De verzegelingslak zorgt ook voor duurzaamheid op de badkamermuren. De donkere onyxkleur van de gevel van drielaagse panelen wordt met ADLER PUR-Spritzfüller en ADLER Pigmopur doorgetrokken in de door Möbel Zottl vervaardigde inbouwkeuken. Het uitzicht door de met het ADLER Aquawood Ligno+ System in natuurkleur gecoate sparrenhouten vensters, van PSP Holz GmbH, nodigt uit tot verfrissing tijdens de lunch of na het werk. Als u niet zo van ‘werken op het water’ houdt, bieden de cabanes natuurlijk ook andere mogelijkheden: de houten modules kunnen immers op elk moment worden gedemonteerd en elders weer worden opgebouwd!

© by adler-lacke.com