© © ZillerSeasons
Ramen & Deuren

Hotel uit hout

Een architect voor wie hout het ultieme bouwmateriaal is. Een diep in de houtindustrie gewortelde familie. Een bedrijf dat zich inzet om de schoonheid van hout op lange termijn te behouden. Uit de samenwerking tussen deze houtliefhebbers ontstond een uniek project: ‘MalisGarten’ in Zillertal. Ontdek het veelzijdige karakter van hout dankzij het eerste volledig uit massief hout vervaardigde vijf verdiepingen tellende hotel!

© © ZillerSeasons
© © ZillerSeasons
© © ZillerSeasons
© © ZillerSeasons
© © ZillerSeasons
© © ZillerSeasons

Pruimen- en appelbomen dragen een zware last. Bijen zoemen rond weelderige struiken. De tuin vormt het centrale element waar kruiden en bloemen verleidelijke geuren verspreiden. De ‘Green Spa’, het eerste 5-sterren-superior-hotel in Zell am Ziller, dankt zijn naam dan ook aan deze groene oase. MalisGarten is een ecologisch vlaggeschip-project. Een baken van duurzaamheid. Het brein achter dit meesterwerk uit massief hout is echter geen grote fan van deze termen. Voor de Italiaanse sterarchitect (hij houdt ook niet van deze titel) Matteo Thun is ‘groen bouwen’ de normaalste zaak ter wereld. De meest logische keuze voor elke architect – voor wie er eigenlijk maar één bouwmateriaal bestaat. Hout! ‘Hout is het enige materiaal met esthetische en technische duurzaamheid dat ik ken’, legt hij uit. Thun is ervan overtuigd dat deze hernieuwbare grondstof ‘het materiaal van de 21e eeuw’ is. Hij was meteen geïnteresseerd toen kennissen hem benaderden om een architectuurconcept voor een volledig houten hotel te ontwikkelen. Vooral omdat het idee niet van zomaar iemand kwam: voor opdrachtgever Christina Binder-Egger en haar man Reinhard Binder zit hout in het familie-DNA verankerd. Die laatste staat immers aan het hoofd van het traditionele bedrijf binderholz. Hij is dan ook een expert in dit tijdloze materiaal en de grootschalige, maar ook veeleisende projecten op basis van dit materiaal.

Van wortel tot kruin

Het architectuurconcept van Matteo Thun werd getransformeerd tot een vijf verdiepingen tellend gebouw dat werkelijk door en door uit hout bestaat: van de vloerplaat tot het dak, van de liftschachten tot het visgraatparket – de lokale houtsoorten bewijzen hier hun veelzijdige inzetbaarheid. Meissl Architecten, een architectenbureau uit Seefeld stond als lokale partner in voor de uitvoering. Onder het toeziend oog van Alexander Meissl bouwen de houtbouwprofessionals van Holzbau Schweinberger uit Zillertal de volledige draagconstructie uit kruislaaghouten bouwelementen van binderholz en gelamineerd sparren- en larikshout. In een ambitieuze bouwperiode van slechts 15 maanden rees het gebouw uit de grond in het centrum van Zell am Ziller.

Green SPA in een rood kleedje

Geheel in lijn met het Green karakter zien we planten opklimmen tegen de gevel, maar daarachter gaat een sterk contrast schuil. De houten oppervlakken werden met Lignovit Lasur en Lignovit Color van ADLER in een perfect bijpassende, intens wijnrode kleur uitgevoerd. Een echte uitdaging voor Malerei Presslaber, ook uit het Zillertal, die instond voor de schilderwerken. Het team van Presslaber betrok een werkplaats direct bij het houtconstructiebedrijf, gepakt en gezakt met materiaal en heel veel afdekmateriaal. Op die manier kon het bedrijf de grote oppervlakken vooraf efficiënt coaten met de spuitmethode. Alle betrokkenen waren laaiend enthousiast over de wateroplosbare coating, die perfect past in het duurzame concept.

Beschermd en veredeld

Ook binnenhuisarchitect Harald Margreiter, die de binneninrichting in lijn met het totaalconcept ontwierp, vertrouwde op houtveredelingen van ADLER: ‘Samen met de familie Binder heb ik lang gezocht naar de juiste oppervlaktecoating. Legno-Öl van ADLER is duidelijk de beste keuze gebleken. Daarom werden bij binderholz enkele duizenden vierkante meters aan wandpanelen (lambriseringen) en houten plafonds met de hand geolied met dit geweldige product’, onthult hij. De meubelontwerpen van Margreiter, gemaakt in de werkplaats van meubelwinkel Wetscher uit Zillertal, werden uitgevoerd in de hoogste kwaliteit – natuurlijk ook met lakken van ADLER: de kasten uit lokaal notenhoud zijn optimaal en nagenoeg onzichtbaar beschermd met ADLER PUR-Antiscratch HQ in de laagste glansgraad G5. Dezelfde houtsoort en coating werden ook gebruikt voor de binnendeuren van de hand van het Zuid-Tiroolse bedrijf Telser. En ook het huiselijke, warme karakter van de vensters in douglasspar van Rieder is te danken aan een aflaklaag met ADLER Aquawood Öl-Finish. Zo kan het wonderbaarlijk veelzijdige materiaal hout zijn natuurlijke schoonheid duurzaam behouden, volledig in lijn met de gedachtengang Matteo Thun.

© by adler-lacke.com