RAMEN & DEUREN

Ramen voor down-under

RAMEN OP NIEUW TERREIN

Hoe deze samenwerking tot stand is gekomen, is best een spannend verhaal: moed en zin voor avontuur brachten de jonge Tiroolse Edith en haar man, Opper-Oostenrijker Tony, in 1990 naar Australië. Omdat banen schaars waren, richtte vakman Tony een schrijnwerkerij op.

"In het begin maakten we meubels, maar daar konden we niet van leven. Dus zijn we begonnen met keukens", vertelt Edith Paarhammer. Toen ze begonnen met de bouw van hun eigen huis, waren de Oostenrijkers verbaasd te ontdekken dat er in heel Australië geen draaikiepraam te vinden was, laat staan een dubbele beglazing: "En dat terwijl het in de winter in bepaalde delen van het land sneeuwt en in de zomer de temperaturen tot boven de 40 graden stijgen", aldus het jonge paar. Tony ging dan zelf maar het nodige hout en glas bij elkaar zoeken om zijn ramen te maken. "Vanaf toen namen we altijd een raam mee naar de keukenbeurzen", zegt Edith. En met resultaat, want langzaam maar zeker nam de vraag naar "Windows made by Austrians" toe. Vandaag zijn er geen keukens meer te vinden bij Paarhammer Windows & Doors in Ballan, Victoria, in het zuiden van Australië. Wat je er wel vindt, zijn de hoogwaardigste en meest energie-efficiënte ramen van het land.

RAMEN-FRANCESCO

Het bedrijf staat erom bekend steeds de geschikte oplossing te vinden, zelfs voor ongebruikelijke projecten. Oversized? Op maat gemaakt? De bouwwerf bevindt zich 2000 kilometer verderop? Geen probleem voor Paarhammer! Na de grote bosbranden van 2009 was Paarhammer het eerste bedrijf dat brandwerende ramen ontwikkelde. Het verbaast dan ook niet dat de werkplaats van 4000 m², die pas in 2010 werd geopend, al twee keer moest worden uitgebreid. De nieuwste aanwinst bij Paarhammer heet Francesco. Het personeel noemde de Finiture-spuitrobot naar de sympathieke Italiaan die hem installeerde.

En zo kwam ook ADLER in beeld. "Midden jaren 90 gebruikten we al lakken van ADLER. Maar toen moesten we deze nog aankopen via een vertegenwoordiger in Nieuw-Zeeland" (we vragen ons bij ADLER tot op vandaag af hoe onze lak daar is terechtgekomen☺), legt Edith uit. Het was een ingewikkeld en langdurig proces, dat dan ook niet werd verdergezet.

In 2015 ontmoetten ze elkaar echter opnieuw op de ramenbouwbeurs Fensterbau Frontale in Nürnberg. "We kregen zeer goed advies en na een bezoek aan Schwaz was het voor ons duidelijk dat we in ADLER een goede partner hadden gevonden. De bestellingen verlopen uitstekend en ADLER is een vooruitstrevend bedrijf dat telkens weer met verbeteringen en innovaties kan komen aanzetten", zegt Edith lovend. Vooral omdat er in Australië speciale vereisten zijn: "De oppervlakken worden hier blootgesteld aan heel grote temperatuurschommelingen en daarbovenop gebruiken we heel harde houtsoorten." Maar dankzij ADLER kunnen we prachtige oppervlakken creëren. Ideaal voor de buitengewone en bezienswaardige projecten van Paarhammer – van het Park Hyatt Hotel in Sydney tot het Saffire Resort in Tasmanië!

© by adler-lacke.com