© Braunger Wörtz Architekten / Erich Spahn
Ramen & Deuren

Renaissance van een ruïne

Daar stond ze: oud en toch een beetje gedateerd - niettemin een sluimerende schat en dus liefde op het eerste gezicht! Tijdens een mountainbiketocht door het idyllische Lautertal midden in het bos stond Marcus Wörtz plots voor de ruïnes van een voormalige terrazzofabriek. Hij zag meteen het potentieel van deze enigszins achterhaalde plek.

© Braunger Wörtz Architekten / Erich Spahn
© Braunger Wörtz Architekten / Erich Spahn
© Braunger Wörtz Architekten / Erich Spahn
© Braunger Wörtz Architekten / Erich Spahn

Tot in de jaren negentig werden in het gebouw steenmengsels met de in de regio gewonnen ‘Ulmer Weiß’ geproduceerd. De steenbrekers ratelden op de bovenverdieping van de lange hal, en op de eerste verdieping werden de verschillende mengsels opgeslagen in vier grote stortkokers. Tegenwoordig ratelt er altijd wel een plotter op de bovenverdieping – en tussen de ruwe betonnen muren van de stenen stortkokers zit een heel bijzonder gezelschap: de 30 creatieve geesten van het architectenbureau Braunger Wörtz. Marcus Wörtz en Berthold Braunger hebben de oude steengroeve immers liefdevol getransformeerd tot hun nieuwe werkplaats.

Levendige nagedachtenis

Voor het architectenduo was het vooral belangrijk om het monumentale pand zo goed als volledig intact te houden. ‘De oude terrazzofabriek maakt deel uit van het cultuurlandschap’, benadrukken ze. Ze hadden geen plannen voor een transformatie of nieuwbouw, maar wilden ‘doorgaan met bouwen’. Hiervoor vertrouwden de planners volledig op de oorspronkelijke materialen die decennialang het moeilijke werk hadden getrotseerd: beton, steen en hout. Ze plaatsten voorzichtig een nieuwe houten bekleding over de bovenverdieping van het beschermde gebouw. De voormalige industriële woestenij past nu als een organische component in de prachtige omgeving - bijna beter dan voorheen. Bouwen in en met de natuur – hiervoor moeten ook de nieuwe componenten, zoals de vensters, zo natuurlijk mogelijk overkomen. Daarom hebben de experts van Scheifele Fenster- und Innenausbau GmbH & Co KG een heel speciale coating gebruikt voor de deels kamerhoge sparrenelementen. Het Aquawood Ligno+ systeem van ADLER zorgt voor een zeer transparant, volledig natuurlijk ogend oppervlak. Na dompelimpregnering met ADLER Aquawood Ligno + Base, dat de houtcomponent lignine stabiliseert, en de tussenlaag met Aquawood Ligno Sealer SQ voor perfecte isolatie, volgde de topcoating met ADLER Aquawood Ligno + Top. ‘We hebben zelfs een beetje ADLER Aquafix S toegevoegd om een oppervlak te krijgen dat zo mat, gestructureerd en dus zo natuurlijk mogelijk is’, onthult een medewerker van Scheifele.

Terughoudende getuige uit vervlogen tijden

Binnenin worden moderne apparatuur en technologie nu gecombineerd met het historische bouwweefsel. Er kleeft nog kalkstof aan de oude houten balken en de betonnen muren van de stenen stortkokers fungeren als natuurlijke scheidingswanden. Ze werden aangevuld met een creatief idee dat het Braunger-Wörtz-team meteen op geschiktheid voor de klant kan testen: steengrijze geluidwerende gordijnen ondersteunen flexibele aanpassingen aan de ruimtesituatie. De voormalige terrazzofabriek is nu omgetoverd tot een architectuuratelier, een hoogwaardige werk- en ontspanningsplaats, een levendige getuige uit vervlogen tijden en een dynamisch cultureel erfgoed dat niet alleen medewerkers en bezoekers inspireert. De subtiele transformatie werd in 2020 immers bekroond met de Hugo Häring-prijs voor voorbeeldige gebouwen in Baden-Württemberg!

© by adler-lacke.com