© cs-architektur / Josefine Unterhauser

Symbiose van hout en kleur

Samen spelen waar alles samenkomt: in de nieuwe kleuterschool in Bischofshofen ligt de nadruk op eenheid - voor het algemeen welzijn: groot en klein, ruimte en materiaal, hout en kleur - ze vullen elkaar allemaal op een prachtige manier aan. Net als de buro's van csarchitektur en archcollectiv_F4+, die de handen ineen hadden geslagen voor een project in de Josef-Leitgeb-Strasse: de non-profit wooncorporatie Gemeinnützige Salzburger Wohnbaugesellschaft was onder de indruk van hun concept. De corporatie had hier op een smal stuk land langs de spoorlijn gesubsidieerde appartementen laten bouwen waar vroeger oude personeelswoningen hadden gestaan. De begane grond was oorspronkelijk bedoeld voor bedrijven, totdat de gemeente zich realiseerde (tot grote vreugde van de architecten) wat ze eigenlijk veel dringender nodig hadden: meer ruimte voor kinderen!

© cs-architektur / Josefine Unterhauser
© cs-architektur / Josefine Unterhauser
© cs-architektur / Josefine Unterhauser
© cs-architektur / Josefine Unterhauser
© cs-architektur / Josefine Unterhauser

Speels

"De school zou in eerste instantie aan twee groepen plaats bieden, maar is later uitgebreid naar vier groepen, in de lengteas verdeeld over de gehele begane grond", vertelt Stephan Mitterhofer van archcollectiv_F4 / atelier querlängs. Net als de bovenliggende woongebouwen bestaat de school uit een ruimte met verschillende ritmische vormen en verticale structuren: zittreden, platforms, nissen en schuine wanden bepalen de indeling van de ruimte en zorgen voor een speelsheid die perfect aansluit bij de behoeften van de kleine gebruikers. Die mogen en willen immers deze inrichtingselementen beklimmen, gebruiken, vullen en bezetten. "We hebben bewust gekozen voor een hoogwaardige inrichting op maat", benadrukt Mitterhofer.

Puur natuur

In plaats van standaard catalogusproducten fabriceerde de Karinthische schrijnwerkerij Suntinger & Wallner voor de inrichting heel bijzondere elementen die perfect in de ruimte passen: een vier-seizoenen-zitboom slingert bijvoorbeeld om een scheidingswand, en rijst een blauw eiland op uit een houten zee. Een houten zee? Ja, want "juist omdat bij sociale woningbouw de kwaliteit van het materiaal vaak wordt verwaarloosd, was voor ons een hoogwaardige afwerking belangrijk. En alleen het traditionele materiaal hout kwam voor ons in aanmerking", legt de architect uit. De kinderen moeten het natuurlijke materiaal met al hun zintuigen en in al zijn facetten kunnen ervaren. Immers, "ruimte en materiaal vervullen ook een pedagogische rol". Dit althans is de visie achter het ontwerp dat Mitterhofer samen met cs-architect Nina Pertiller heeft bedacht.

Kieskeurig

Het werd daarom al snel duidelijk dat, ondanks het gebruik van kleur, de hout- en nerfstructuur toch herkenbaar moesten blijven. Hoe is dat gelukt? Heel eenvoudig - door het gebruik van beitsen! Deze methode van oppervlaktebehandeling maakt het mogelijk om het karakter van het hout te veranderen zonder de unieke uitstraling te verliezen. Schrijnwerkerij Suntinger & Wallner kon bouwen op de competente ondersteuning van ADLER als eersteklas experts op het gebied van beitsen. Met behulp van de beits Arova Colora van ADLER werd eerst een groot aantal kleurstalen gemaakt voordat uiteindelijk werd gekozen voor de kleuren RAL 5024 pastelblauw, RAL 6019 witgroen, RAL 1034 pastelgeel, RAL 4001 roodlila, RAL 6017 meigroen en RAL 6002 bladgroen. "We hebben de meubels gemaakt van drielaagse platen van sparrenhout, die vervolgens in de juiste kleuren werden gebeitst met Arova Colora, waarna ten slotte het oppervlak gecoat werd met ADLER Bluefin Resist", meldt Patrick Wallensteiner. De watergedragen blanke lak zorgt voor een bijzonder duurzaam oppervlak, is zweet- en speekselbestendig en geschikt voor gebruik op kinderspeelgoed. Het gebeitste hout is op die manier optimaal beschermd en behoudt zijn schoonheid, zelfs als er intensief op wordt 'gespeeld'.

Een eenheid

Het is het team van Suntinger & Wallner goed gelukt om de grote oppervlakken met beits een kleur te geven, een hele uitdaging. Zie bijvoorbeeld het modulaire systeem met kasten en zitbanken - alle gebruikers, groot en klein, zijn blij met de vrolijke kleurtjes. "De kleurrijke oppervlakken zijn ongelooflijk mooi geworden en zijn erg populair", vertelt Pertiller. Maar ook enkele andere meubels van drielaagse platen van lariks en de deuren met een fineer van knoestvrij lariks zijn zeer geliefd. De schrijnwerkerij heeft ze in hun natuurlijke kleur gelaten en afgelakt met Aduro Vento van ADLER. Net als de banken, stoelen en tafels van massief essenhout in de eetzaal, die ook dezelfde blanke lak als bescherming hebben. De architecten ontwierpen de zaal "naar het voorbeeld van een herberg" - het perfecte voorbeeld van gezellig samenzitten!

© by adler-lacke.com