Muren & Vloeren

Authentiek, natuurlijk, rustiek: een oude houtlook voor de woonkamer

Zongedroogd oud hout heeft een uniek karakter: weer en wind geven de houten gevels van berghutten, boerderijen en schuren hun bijzondere charme en zorgen voor een robuuste uitstraling met buitengewone kleureffecten.

Maar deze oude houtlook staat ook binnenshuis erg goed – in de natuurlijk ingerichte kinderkamer, de rustieke salon of in de moderne keuken. Wat het plaatje compleet maakt, is dat schrijnwerkers en meubelmakers dankzij de nieuwe ADLER-naaldhoutbeits Arova Aqua-Alpin Trend deze berghutstijl vrijwel overnacht in de woning kunnen brengen. ADLER-expert Stefan Oberladstätter laat stap voor stap zien hoe dit in zijn werk gaat:

EEN WOONKAMER IN BERGHUTSTIJL

De opvallende berghutlook voor het interieur is nu voltooid: de Arova Aqua-Alpin Trend zorgt voor een rustiek, sterk positief beitsbeeld, dat extra wordt benadrukt door de natuurlijke uitstraling van het geborstelde vurenhout.

KLEURENDIVERSITEIT

Arova Aqua-Alpin Trend is verkrijgbaar in acht verschillende standaard kleuren, van de lichte "Hansi" en "Heidi" tot de donkere '"Franz" en "Hias". Alle kleuren kunnen met elkaar worden gemengd en kunnen lichter worden gemaakt met de Arova Aqua-Alpin Trend Farblos.

Stappen

 1. STAP 1: BORSTELEN

  De oude houtlook werkt het best op zwaar geborsteld vurenhout of op hard vurenhout-fineer. Borstel het hout krachtig – bij voorkeur machinaal – met de staalborstel, om de harde jaarringen duidelijk te accentueren en een opvallende look te creëren.

 2. STAP 2: SCHUREN

  Schuur het geborstelde hout licht op met een korrel van 100 om het oppervlak licht te polijsten. Verwijder daarna zorgvuldig het schuurstof.

 3. STAP 3: SPUITEN EN VERDELEN

  Wanneer u de beits gaat spuiten, brengt u deze langs twee kanten nat-in-nat aan met een groot overschot in de richting van de houtnerf – de aan te brengen hoeveelheid is zo'n 150 tot 200 g/m2. Daarna moet de beits onmiddellijk zorgvuldig worden verdeeld door deze met een zachte kwast of borstel dwars en in de lengte van de houtnerf uit te smeren. In plaats van de beits te spuiten kunt u deze ook met een kwast aanbrengen. Gebruik in dat geval een zachte kwast om de beits in de richting van de nerf aan te brengen en in het hout te laten inwerken.

 4. STAP 4: GRONDLAAG AANBRENGEN

  Voor de grondlaag kunt u zowel een watergedragen als oplosmiddelhoudende lak gebruiken. Na een droogtijd van zes (voor watergedragen lak) tot twaalf uur (voor oplosmiddelhoudende lak) of – nog beter – na een nacht drogen, kunt u de eerste laag dekkende lak aanbrengen. Stefan Oberladstätter raadt aan om voor de dekkende laklaag ADLER Pur-Naturmatt of ADLER PUR-Antiscratch HQ G5 te gebruiken. Voor lichtere kleuren kiest u best voor een lichtechte deklak zoals ADLER Legnopur of ADLER Aqua-Resist, om de kleur van het gebeitste hout zo goed mogelijk te beschermen.
   

   

 5. STAP 5: TUSSENSCHUREN EN AFLAKKEN

  Wanneer de grondlaag is opgedroogd, schuurt u voorzichtig langs de jaarringen met een 220-korrelige schuurspons. Daarna kunt u het oppervlak aflakken.

© by adler-lacke.com