Schitterend hoogtepunt: de goudkleurige keuken van Tischlerei Gitterle. | © Christian Flatscher
MEUBEL

Gouden middelpunt

De keuken is het hart van elk huis, elke woning. In de keuken koken en eten we samen, babbelen en keuvelen we, vieren we feest en ontvangen we gasten. Deze bijzondere functie moet tot uiting komen in een al even bijzonder ontwerp. Dat was het idee van architecte Julia Hauthaler van het architectenbureau Atelier Gitterle, dat instond voor het ontwerp van een zolderappartement in de Tiroolse wijk Landeck. Het idee werd in de praktijk gebracht door de specialist in woninginrichting Tischlerei Gridle GmbH, met een meesterwerk in zwart, wit en goud.

Schitterend hoogtepunt: de goudkleurige keuken van Tischlerei Gitterle. | © Christian Flatscher
© Christian Flatscher
© Christian Flatscher

Compleet nieuw

De uitgangsvoorwaarden waren allesbehalve eenvoudig: de ruimtelijke indeling van het oude gebouw kwam helemaal niet overeen met de ideeën en behoeften van het gezin van zes. Daarom werd de zolderverdieping in een eerste stap volledig gestript. Hierdoor is een ruime, open woon-, eet- en keukenruimte ontstaan waarin drie kamers van de oorspronkelijke woning tot één geheel zijn samengevoegd. De slaapkamers en badkamers zijn als een atrium rondom deze centrale leefruimte gerangschikt. De algemene renovatie bood niet enkel de mogelijkheid om de ruimtestructuur te herontwerpen, maar ook om de isolatie en brandbeveiliging van het dak te verbeteren en om nieuwe technische voorzieningen waaronder vloerverwarming aan te brengen.

Zwart, wit en grijs

De architect heeft veel aandacht besteed aan het kleurontwerp van de woning, dat een modern, rustig en harmonieus woongevoel uitstraalt. De muren zijn geschilderd in een gebroken witte kleur en speciaal ontworpen muurschildering op bedrukt behang verlenen de slaapkamers een eigen karakter. Het meubilair werd consequent in zwart en wit gehouden, wat contrasteert met het grijs van individuele, oude houten elementen op de dakbalken, binnendeuren en muren.

Stralend contrast

De keukeninrichting moet voor een stralend contrast zorgen in deze ingetogen kleuratmosfeer. De keuze viel op een warm goud in combinatie met donker marmer op de achterwand en een zwart werkblad. Het koele gevoel van echt metaal paste echter niet helemaal in het plaatje en bovendien beloofde een lakoppervlak meer weerstand tegen krassen of vingerafdrukken. Na een gesprek met ADLER-architectenadviseur Manfred Höfurthner werden in het ADLER-laboratorium in Schwaz monsters geproduceerd, die zowel opdrachtgevers als architecten overtuigden. Het keukenmeubilair werd uiteindelijk met deze coatingopbouw vervaardigd in de werkplaats van Tischlerei Gitterle: de MDF-platen werden eerst bekleed met de hoogwaardige, dekkende meubellakADLER Pigmopur-Metallic in een warme goudtint. Als topcoating biedt ADLER Legnopur in de lage glansgraad G10 een betrouwbare bescherming, die vooral bij keukenmeubels onmisbaar is. De matte goudtint, die we ook buiten de keuken op afzonderlijke inrichtingselementen zoals de sideboards in de slaapkamers aantreffen, is niet zomaar een stijlvol hoogtepunt in de nieuwe woning. Het benadrukt ook de rol van de keuken: het gouden hart van het gezinsleven.

© by adler-lacke.com