Van een lineaire naar een circulaire benadering

Bij de klassieke lineaire benadering wordt een product afgedankt wanneer het einde van zijn levenscyclus wordt bereikt. Het product belandt bij het afval, waardevolle hulpbronnen worden vernietigd.

De kringloopeconomie daarentegen ziet het product als onderdeel van een duurzame kringloop. Het doel bestaat erin materialen en producten zo lang mogelijk te delen, verhuren, hergebruiken, herstellen, opknappen en recyclen, om zo de levensduur van producten en materialen te verlengen.

Aan het einde van de productlevenscyclus worden de hulpbronnen niet vernietigd, maar keren ze terug in de kringloop. Het gebruik van hulpbronnen en het ontstaan van afval worden daarbij tot een minimum beperkt.

Dit concept van de kringloopeconomie of "Cradle to Cradle" werd eind jaren negentig ontwikkeld door de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough.

ADLER vertaalt dit naar een aanpak die gebaseerd is op het principe van verminderen, hergebruiken, recyclen. Daarbij nemen we het volledige ontstaans- en recyclingproces van een product onder de loep: van de verwerking van hernieuwbare grondstoffen tot de productie met behulp van milieuvriendelijke en hulpbronnenbesparende processen tot recyclebaarheid.

Dr. Albert Rössler, hoofd van de afdeling Research & Development bij ADLER. | © ADLER

Dr. Albert Rössler over kringloopeconomie

"Afvalstoffen zijn waardevolle stoffen, zo luidt het motto. In de praktijk betekent dit dat bijvoorbeeld een afgedankt meubelstuk of houten onderdeel niet bij de vuilnis belandt, maar wordt gerecycled volgens het principe van het cascadegebruik – bijvoorbeeld door upcycling met verf of voor andere materialen op houtbasis tot aan het isolatiemateriaal."

Cradle to Cradle®: ADLER zet in op de gouden standaard van duurzaamheid

Er zijn veel milieukeurmerken en duurzaamheidscertificaten – maar bijna geen enkele is zo uitgebreid en waardevol als "Cradle to Cradle", hét kwaliteitskeurmerk voor innovatieve kringloopeconomie. Het is dan ook geen verrassing dat ADLER, de pionier op het gebied van milieuvriendelijke verven en lakken, de lat voor zichzelf op het hoogste niveau heeft gelegd en "Cradle to Cradle " (C2C) tot maatstaf heeft gemaakt voor haar duurzame productassortiment.

Het certificaat bekrachtigt het gebruik van milieuvriendelijke, gezonde en recyclebare materialen, het gebruik van zonne-energie of andere hernieuwbare energievormen, de verantwoorde omgang met water, alsook strategieën voor maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit maakt onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid transparant en begrijpelijk voor onze klanten.

ADLER beschikt reeds over een ruim assortiment aan C2C-gecertificeerde producten:

 

 

© by adler-lacke.com