De ondergrond speelt een doorslaggevende rol!

Elegante grijstinten, natuurlijke houtlook, glinsterende metallic effecten: De moderne houtbouw biedt een breed scala aan ontwerpmogelijkheden. Of het nu gaat om fabriekshallen, balkons of carports: de houtbeschermings-, effect- en vergrijzingslazuren van ADLER maken elk oppervlak tot een echte blikvanger. Maar let goed op: een hoogwaardige coating van het hout is slechts het halve werk – een zorgvuldige voorbereiding van de ondergrond is bijna net zo belangrijk. ADLER-toepassingsexpert Martin Unterberger zet een aantal praktische tips voor professionele verwerkers op een rijtje.
12 jul. 2021

Inheems hout

Om te beginnen is er de keuze van het juiste materiaal, want niet elk hout is even geschikt. Voorzichtigheid is geboden, vooral bij het coaten van harsrijke houtsoorten zoals lariks. Op sommige plaatsen kan de coating niet diep genoeg in het hout dringen – dat ziet er niet alleen onaantrekkelijk uit, maar tast ook de houtbeschermende werking aan. Voor houten gevels kiest u daarom best een inheemse naaldhoutsoort zoals dennenhout of sparrenhout. Deze soorten zijn minder dicht waardoor het lazuur diep in het hout kan dringen. Bovendien kunnen deze houtsoorten uit duurzame inheemse bosbouw worden verkregen zonder lange aanvoerroutes en ze zijn ook nog eens betaalbaar. ‘Harsafzettingen in het hout kunnen met de aromaatvrije ADLER Nitroverdünnung of ADLER Wasch-Verdünnung worden verwijderd’, adviseert Unterberger.

Ruwe bolster

Geschaafd of geborsteld, gekapt of ruw gezaagd – gevelhout wordt in vele varianten aangeboden. Maar welke is nu de beste? Een uitgemaakte zaak voor Martin Unterberger: ‘Hoe ruwer het oppervlak, hoe meer van de coating in het hout kan dringen. Dit zorgt voor een mooi uitzicht en verbetert de houtbeschermende werking.’ Bij het schaven wordt het hout niet alleen gladgemaakt, maar vaak ook verdicht. Daarom biedt ruw gezaagd hout een maximaal ‘hechtingsoppervlak’ voor de coating. Overigens kan een ruw gezaagd oppervlak bijzonder goed worden gecombineerd met effectlazuren zoals Pullex Platin van ADLER. Zo komen de glinsterende metallicpigmenten goed tot hun recht, waardoor het hout een trendy look krijgt. Voor een rustieke uitstraling kan het hout ook worden geborsteld of gekapt. Voor liefhebbers van een geschaafd oppervlak kan het absorptievermogen van het hout worden verbeterd door het aanbrengen van microgroeven.

De perfecte coating

Het is tijd voor de coating nadat de ondergrond is voorbereid en eventueel stof van het schuren verwijderd is. Voor een optimaal resultaat dient het hout voldoende droog te zijn zodat het het coatingmateriaal optimaal kan opnemen. ‘Het ideale houtvochtgehalte ligt onder de 15 %. Als vuistregel geldt: na een regenachtige dag moet u minstens drie dagen wachten voordat u de coating gaat aanbrengen’, aldus Unterberger. Over schilderen gesproken: ADLER houtlazuren zijn geschikt voor alle gangbare coatingprocessen van bevloeien en dompelen tot opbrengen met de Vacumat. De beste resultaten worden echter bereikt door machinaal of met de hand te schilderen, omdat de coating dan diep in het hout wordt ingewerkt.

Grote keuze

Tot slot rijst de vraagt: welke coating gebruiken op het hout? Bij ADLER hebben verwerkers keuze te over: Lignovit-coatings op basis van water en Pullex-coatings op basis van oplosmiddelen bieden een breed keuze aan producten voor alle toepassingsgebieden. Efficiënte 3in1-systemen, trendy vergrijzings- en effectlazuren, ecologische en duurzame coatings zonder chemische houtbescherming. Bij twijfel staan de architectenadviseurs en buitendienstmedewerkers van ADLER klaar met advies en helpen ze bij het kiezen van de juiste kleur. Afhankelijk van de ondergrond kan de kleur op het hout er anders uitzien dan op de kleurkaart – ruw gezaagd hout neemt de coating beter op, waardoor er zich meer kleurpigmenten ophopen en de kleur donkerder lijkt. Martin Unterberger adviseert daarom het volgende: ‘Test het lazuur op een klein oppervlak of maak een proefstuk op het originele hout, zodat u de exacte kleur voor u hebt.’ Zo is alles klaar voor een optimaal coatingresultaat – en met de hoogwaardige producten van ADLER is een mooi en permanent beschermd oppervlak gegarandeerd!

ADLER – Door onze aderen stroomt verf

Met 630 medewerkers is ADLER de toonaangevende fabrikant van lakken, verven en houtverduurzamingsmiddelen in Oostenrijk. Het familiebedrijf werd in 1934 opgericht door Johann Berghofer en is vandaag in handen van de derde generatie onder leiding van Andrea Berghofer. Elk jaar verlaat 21.000 ton lak de fabriek in Schwaz naar klanten in meer dan 30 landen over de hele wereld. ADLER heeft verkoopkantoren in Duitsland, Italië, Polen, Nederland, Zwitserland, Tsjechië en Slowakije; de ADLER-Werk Lackfabrik in Schwaz/Tirol (A) is de enige productielocatie. ADLER is als één van de eerste bedrijven in zijn branche 100 % klimaatneutraal sinds 2018. ADLER heeft zijn ecologische voetafdruk tot een minimum beperkt door een groot aantal maatregelen. ADLER compenseert onvermijdelijke restemissies door erkende klimaatbeschermingscertificaten en draagt zo bij aan de financiering van nieuwe klimaatbeschermingsprojecten.

© by adler-lacke.com