© Smartvoll Architekten / Dimitar Gamizov
Ramen & Deuren

Vier gebouwen voor één gezin

‘Een kleine, maar betoverende ruïne’ zo verwijzen Smartvoll architects liefkozend naar het oude huis dat de opdrachtgevers koste wat het kost wilden behouden. En dat het Weense creatieve team aan de hand van een gedurfde planning niet tot één, maar tot maar liefst vier buitengewone familiejuwelen heeft getransformeerd. ‘Toevoegen in plaats van slopen’, dat was hun ontwerpmantra bij het conserveren en moderniseren van dit gebouw.

© Smartvoll Architekten / Dimitar Gamizov
© Smartvoll Architekten / Dimitar Gamizov
© Smartvoll Architekten / Dimitar Gamizov
© Smartvoll Architekten / Dimitar Gamizov
© Smartvoll Architekten / Dimitar Gamizov
© Smartvoll Architekten / Dimitar Gamizov
© Smartvoll Architekten / Dimitar Gamizov

De opdrachtgevers zagen het oude huis op hun terrein in Klosterneuburg niet als een last, maar als een verrijking – en vonden in Smartvoll architects aanhangers met dezelfde mening. ‘Bestaande gebouwen zijn atmosferische bronnen, die elk zielloos nieuw gebouw versterken met hun geschiedenis, hun patina en hun charme’, vertelt het Weense architectenteam vol overtuiging. Met veel gevoel en oog voor schoonheid polijstten de behoedzame planners deze ruwe diamant tot een stralend juweel. Ze hielden tegelijkertijd rekening met alle hedendaagse woonwensen en creëerden vier afzonderlijke woningen.

De bewoners treffen elkaar bij het avondmaal

Bij het combineren van oud en nieuw bestaat het gevaar dat het bestaande gebouw in het niets valt tegen de volumineuze aanbouw. ‘Daarom hebben we één gebouwdeel in drie opgesplitst: de kindertoren, de woonkamer en de eetkamer’, licht Dimitar Gamizov toe. De drie gebouwdelen zijn op een slimme manier geplaatst zodat er volledig gescheiden binnen- en buitenruimtes zijn ontstaan. De centrale kern wordt gevormd door de eetruimte die als verbindingselement fungeert. Aan drie zijden ontluiken royale raampartijen die zichtlijnen vormen en een gevoel van ‘midden in het groen’ geven.

In zo’n keuken begin je spontaan te dansen

De architecten kozen er bewust voor om het ‘zwaartepunt van een standaard eengezinswoning’, de keuken, in het direct aangrenzende oude gebouw onder te brengen. ‘We wilden het gezinsleven niet wegnemen uit het oude gebouw, maar een levendige uitwisseling tussen oud en nieuw aanmoedigen’, licht Gamizov toe. De bewoners pendelen voortdurend tussen de verschillende ruimtes, en voelen zich verbonden ondanks de radicaal verschillende leefomstandigheden binnen en buiten. Terwijl een deel van de familie nog aan het ontbijten is op het zuidgerichte terras, vindt er in de kindertoren al een verjaardagsfeestje plaats – en vier vaders chillen in de nis tussen het oude gebouw en de woonkamer met een glas witte wijn uit de omliggende wijngaarden.

Uit het juiste hout gesneden

De drie aanbouwen fungeren als een soort passe-partout, als een houten, elegant grijs glimmende achtergrond die het stralend witte oude gebouw nog beter doen uitkomen. Ze zijn gebouwd door Gerhard Unger Holzbau-Meister GmbH uit Burgenland met een gevel uit verticale lariks latten, die eerst zijn gegrond met Lignovit Lasur van ADLER in de kleur Puma en daarna zijn veredeld met Lignovit Platin in de kleur Onyxschwarz. Hout domineert ook binnenshuis. De Karinthische schrijnwerker Wolfgang Gallant onderstreepte de natuurlijke schoonheid van de vuren wandpanelen met ADLER Legno-Öl, die ook werd gebruikt voor het werkblad en het tafelblad in de keuken. ADLER PUR-Antiscratch G30 beschermt de fronten van de keukenkasten, en het in ADLER Pigmopur Tannengrün gelakte opbergmeubel onder de tafel – een geraffineerde moderne toevoeging aan het meubilair in het oude gebouw, dat gedeeltelijk bewaard is gebleven. De vensters werden daarentegen vervangen door klassieke massief houten vensters van Katzbeck, in wit gelakt met ADLER. Voor de drie aanbouwen werd gekozen voor hout-aluminium vensters, die natuurlijk ook in het interieur indruk maken met een elegant ADLER-oppervlak. Het hele project draagt een overtuigende boodschap uit: de bestaande basis behouden om een nieuwe woning te realiseren – hier werd een echte schat tot stand gebracht!

© by adler-lacke.com